BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő az Apple – újabb rekord a cégnél

Minden idők legjobb harmadik üzleti negyedévét produkálta az Apple a júniusban zárult három hónapban, a közel 50 milliárd dolláros bevételből több mint 31 milliárd dollárt az iPhone-ok hoztak. A vállalat nyeresége közel 40 százalékkal nőtt.

A júniusban zárult harmadik üzleti negyedévben 49,6 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple, ez 32,6 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A rekordforgalmat hozó április-júniusi időszakban meghatározónak bizonyultak az okostelefonok, a társaság 47,5 millió iPhone-t tudott eladni, szemben az egy évvel korábbi 35,2 millióval.

Nem véletlen, hogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is kiemelte a telefon üzletág teljesítményét az eredmények értékelésekor. „Lenyűgöző negyedévünk volt, az iPhone-okból származó bevétel 59 százalékkal nőtt, de erős volt a Mac értékesítés is, és minden eddigi rekordot megdöntött a szolgáltatásokból származó bevételünk az App Store-nak és az Apple Watch nagyszerű startjának köszönhetően” - fogalmazott a cégvezető.

Bár az okosórát megemlítette Tim Cook, a negyedéves beszámolóban nem részletezték, hogy mennyit tudtak eladni az áprilisban piacra dobott eszközből. Az Apple az iPhone-okból 31,37 milliárd dolláros bevételre tett szert a harmadik üzleti negyedévében.

A globális tendenciákat követve jelentős mértékben csökkent a táblagépek értékesítése, a cég 10,93 millió iPad-et tudott eladni az április-júniusi időszakban, míg egy évvel korábban még 13,28 milliós volt a forgalom.

Az Apple 10,7 milliárd dolláros adózás utáni eredményt ért el a harmadik üzleti negyedévében, ez közel 40 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben.

A szeptember végén záruló három hónapos időszakra 49 és 51 milliárd dollár közötti bevételt várnak a társaságnál.

Nagy veszteség a Microsoftnál

Az Apple-lel egy időben adta közzé adatait a Microsoft is: a júniusban zárult negyedik üzleti negyedévében 22,18 milliárd dolláros bevételt ért el a cég, ez 1,2 milliárd dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor szinte pontosan annyi, amennyit az elemzők előzetesen vártak az április-júniusi időszakra vonatkozóan.

A társaság üzemi szinten kétmilliárd dolláros veszteséget mutatott ki, míg adózás utáni vesztesége 3,2 milliárd dollár volt. Ez összehasonlítva az egy évvel korábbival hatalmas visszaesést jelent, mivel 2014-ben a negyedik üzleti negyedévben még 4,6 milliárd dolláros profitról számolt be a cég.

A háttérben a Nokia mobiltelefongyártó részlege felvásárlása miatt értékcsökkenési leírás áll, ami 7,5 milliárd dollárt jelent. Emellett az átalakítási költségek további 780 millió dollárral rontották a társaság eredményét. További 160 millió dollárnyi, szintén egyszeri kiadás is befolyásolta a végleges adatokat, vagyis összesen 8,4 milliárd dollárnyi negatív hatással számoltak. Az egyszeri tételként jelentkező negatív hatások nélkül 6,38 milliárd dollár lett volna a vállalat üzemi szintű eredménye, ami minimális csökkenést jelentett volna.

A cég tájékoztatása szerint az április-júniusi időszakban osztalék és részvény visszavásárlás formájában összesen 6,7 milliárd dollárt juttattak vissza a befektetőknek. A társaság negyedéves jelentésében jelezte azt is, hogy az erős dollár számottevő hatással volt az eredményekre.

„Az a megközelítés, hogy olyan területekbe fektetünk, ahol különlegeset tudunk nyújtani és van lehetőségünk, kezd kifizetődni. A Surface, Xbox, Bing, Office 365, Azure és a Dynamics CRM Online egyaránt legalább 10 százalékos növekedést produkáltak” - értékelte az eredményeket Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. „A hamarosan érkező Windows 10 pedig új lehetőségeket teremt a vállalat és az ökoszisztémánk számára” - tette hozzá a cégvezető.

A Microsoft júniusban zárta üzleti évét, amely 93,58 milliárd dolláros bevételt hozott, ez közel 8 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A társaság üzemi eredménye 27,8 milliárd dollárról 18,5 milliárdra, míg nyeresége 22 milliárdról 12,2 milliárd dollárra esett vissza, a már említett, az utolsó üzleti negyedévben jelentkező egyszeri tételek miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.