BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős veszteség a Microsoftnál

A júniusban zárult negyedévben 3,2 milliárd dolláros adózás utáni veszteségről számolt be a Microsoft, igaz ebben meghatározó szerepet játszott a Nokia mobiltelefongyártó részlegének tavalyi felvásárlása miatti leírás. A cég bevétele az előzetes elemzői várakozásoknak megfelelően alakult, elmaradva az egy évvel korábbitól.

A júniusban zárult negyedik üzleti negyedévében 22,18 milliárd dolláros bevételt ért el a Microsoft, ez 1,2 milliárd dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor szinte pontosan annyi, amennyit az elemzők előzetesen vártak az április-júniusi időszakra vonatkozóan.

A társaság üzemi szinten kétmilliárd dolláros veszteséget mutatott ki, míg adózás utáni vesztesége 3,2 milliárd dollár volt. Ez összehasonlítva az egy évvel korábbival hatalmas visszaesést jelent, mivel 2014-ben a negyedik üzleti negyedévben még 4,6 milliárd dolláros profitról számolt be a cég.

A háttérben a Nokia mobiltelefongyártó részlege felvásárlása miatt értékcsökkenési leírás áll, ami 7,5 milliárd dollárt jelent. Emellett az átalakítási költségek további 780 millió dollárral rontották a társaság eredményét. További 160 millió dollárnyi, szintén egyszeri kiadás is befolyásolta a végleges adatokat, vagyis összesen 8,4 milliárd dollárnyi negatív hatással számoltak. Az egyszeri tételként jelentkező negatív hatások nélkül 6,38 milliárd dollár lett volna a vállalat üzemi szintű eredménye, ami minimális csökkenést jelentett volna.

A cég tájékoztatása szerint az április-júniusi időszakban osztalék és részvény visszavásárlás formájában összesen 6,7 milliárd dollárt juttattak vissza a befektetőknek. A társaság negyedéves jelentésében jelezte azt is, hogy az erős dollár számottevő hatással volt az eredményekre.

„Az a megközelítés, hogy olyan területekbe fektetünk, ahol különlegeset tudunk nyújtani és van lehetőségünk, kezd kifizetődni. A Surface, Xbox, Bing, Office 365, Azure és a Dynamics CRM Online egyaránt legalább 10 százalékos növekedést produkáltak” - értékelte az eredményeket Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. „A hamarosan érkező Windows 10 pedig új lehetőségeket teremt a vállalat és az ökoszisztémánk számára” - tette hozzá a cégvezető.

A Microsoft júniusban zárta üzleti évét, amely 93,58 milliárd dolláros bevételt hozott, ez közel 8 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A társaság üzemi eredménye 27,8 milliárd dollárról 18,5 milliárdra, míg nyeresége 22 milliárdról 12,2 milliárd dollárra esett vissza, a már említett, az utolsó üzleti negyedévben jelentkező egyszeri tételek miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.