BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pörög a görög turistaszezon

Fél áron hirdet egyhetes görögországi nyaralásokat repülővel, ellátás nélkül Karpathoszra, Kefalóniára és Kréta szigetére néhány utazási iroda, július eleji indulási időpontokkal. Piaci szereplők szerint ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy a magyarok körében különösen népszerű, ám jelenleg az államcsőd szélén táncoló Görögország napok óta a címlapokon szerepel, a nyaralni indulók pedig olykor egymással ellentétes információkkal szembesülnek, ami a bankkártya-használati, készpénzfelvételi lehetőségeket vagy éppen a vásárlási lehetőségeket illeti. Az árengedmények oka az, hogy egyes szereplők a tavalyi, igen jól sikerült szezonból kiindulva túlvállalták magukat a repülőjáratokon és a lekötött szálláshelyek számával. Ők értékesítik most utolsó eladatlan helyeiket last minute akciókkal, hogy minimalizálják a veszteségüket – mondta a Világgazdaságnak Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a görög piacon – ahová csak az IBUSZ heti 11 charterjáratot és 6 buszt indít – teljesen más a helyzet, mint Tunéziában. Ott az árengedmények célja az utasok megtartása, az észak-afrikai országba lefoglalt utakat ugyanis az emberek döntő többsége lemondja az elmúlt hetekben történt merényletek miatt.

Görögországban 18 helyszínen dolgoznak kihelyezett idegenvezetőink, és mind ők, mind a helyi partnereink azt mondják, semmi nem nehezíti a vendégek pihenését, és ez így is marad – tette hozzá Komora Zoltán. Mindazonáltal munkatársai naponta küldenek rövid helyzetjelentést a népszerű szigetekről. A szakember egyébként úgy véli, a görögországi események felértékelik az utazási irodák és szolgáltatásaik szerepét, hiszen az emberek nyugodtabban utaznak el egy szervezett, a helyi körülményeket pontosan ismerő céggel, mint egyénileg. Az irodáknak egyébként is van okuk az optimizmusra: akadt, ahol az előfoglalási szezonban akár 20-30 százalékkal is nőtt a forgalom a tavalyi azonos időszakhoz képest, és bár április–májusban a megszokott visszafogott kereslettel szembesültek a cégek, június végén ismét látványosan élénkült a piac.

Tart még a horvát–magyar barátság is

Horvátország évek óta a magyarok kedvelt üdülőhelye, és ez idén is így lesz – derült ki a CIB Bank és a GfK reprezentatív közös online kutatásából, amelyet 500 felnőtt megkérdezésével végeztek. A külföldi utazást tervezők 27 százaléka jelölte meg célpontjaként Horvátországot, így az adriai ország végzett a toplista élén. Tavaly az év első hét hónapjában 195 ezer magyar utazott Horvátországba a Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai szerint. A CIB kutatásából az is kiderült, hogy külföldön az emberek jobban bíznak a készpénzben, mint a bankkártyás vásárlásban, így ilyenkor több pénzt tartanak maguknál: átlagosan 80 ezer forintot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.