BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Besegített az Alteo növekedésébe a májusban megvett Sinergy

A jelentős megújuló alapú áramtermelő portfólióval rendelkező Alteo csoport idei, első féléves árbevétele 37 százalékkal, 4,146 milliárd forintra, EBITDA-ja pedig 24 százalékkal, 546 millió forintra emelkedett. Ebben szerepe van a társaság által májusban megvásárolt Sinergy eredményeinek is, de ezek – mutatott rá cégének közleményében ifj. Chikán Attila vezérigazgató – még csak két hónapban játszottak szerepet.
Annak következtében, hogy a Sinergy az Alteo részévé vált, a csoport forgalmában 7 százalékos súllyal megjelentek az addig onnan hiányzó, külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatások bevételei. A vezérigazgató várakozásai szerint az erőművi szolgáltatások a jövőben még nagyobb szerepet kapnak a vállalat működésében.

Az árbevétel növekedéséhez az áramkereskedelem 48 százalékkal vett részt, ezen belül a végfogyasztókat kiszolgáló kiskereskedelmi üzletág 22 százalékkal, 266 millió forinttal növelte bevételeit. A hőértékesítés 28 százalékkal növelte az összbevételt, az áramtermelés pedig további 14 százalékkal járult hozzá. A Sinergy révén a csoportba került virtuális erőmű (VPP) 510 millió forintos bevételt termelt a nagykereskedelmi szegmensben. A növekedés részeként az Alteo közvetlen ráfordításai 33 százalékkal, 3,323 milliárd forintra emelkedtek.

A csoport saját tőkéje – elsősorban az akvizícióval összefüggésben – 2,797 milliárd forintra emelkedett, de nagyobbak lettek a kötelezettségei is. A hosszú lejáratúak állománya a fél év végén 7,604 milliárd forintot tett ki, ebből 1,7 milliárd volt a Sinergy hozománya. A rövid lejáratú kötelezettség 3,283 milliárd forint volt. Az így adódó, 10,887 milliárdos kötelezettség a saját tőkének 3,89-szorosa. Az Alteo 1,082 milliárd forintos adózás előtti, konszolidált eredményt ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.