BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elődeinél sokkal sikeresebb a Windows 10

Világszerte már több mint 75 millió eszközön fut Windows 10, és ez a szám napról napra nő – osztotta meg a Microsoft a legújabb operációs rendszerről. A társaság közlése szerint egy hónap alatt (július 29., a Windows 10 bevezetése óta) több mint kilencvenezer-féle PC vagy tablet váltott Windows 10-re.

Ezzel, mint a ZDNet.com szakportál megjegyzi, az ingyenesen kínált Windows10 biztosan lekörözi elődjét, a Windows 8-at. A 8-as széria bevezetésekor a Microsoft azt közölte, hogy az első hónapban 40 millió licencet adott el, míg a bevezetés utáni első három nap négymillió frissítés értékesítéséről beszéltek. Az első nap a 10-est 14 millióan töltötték le. Ezzel szemben a Windows 7-esből az első két hónapban 60 millió darabot adtak el 2009-ben.

Hasonló eredményeket mutatnak az internetes forgalmat figyelő StatCounter adatai is: a cég szerint a számítógépekről és a tabletekről érkező webes forgalom 5,7 százaléka már Windows 10-et futtató gépekről érkezik, és ha a növekedés üteme nem változik, két hét múlva a részesedés megelőzi a Windows 8-ét, négy hét múlva pedig az iOs-ét. Máshogy szemlélve: az 5,7 százalékos részesedés elérése a 8-as szériának hét hónapon át tartott, míg a hetesnek ez gyorsabban sikerült: három hónapnak kellett ehhez eltelnie 2009-ben.

A hivatalos kommunikáció se mond mást: a Microsoft adatai szerint a Windows 10-et futtató eszközökre hatszor több alkalmazást töltöttek le a Windows-áruházból, mint a Windows 8-as eszközökre. Ráadásul – hangsúlyozzák a szakértők – a nagy érdeklődés azt is jelenti, hogy számtalan felhasználó még mindig csak vár a letöltésre, néhány hétbe (vagy hónapba) még beletelhet, amíg mindenki, aki regisztrált, valóban hozzájuthat a programhoz.

A szakértők mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy a kezdeti lelkesedés után lassulhat a növekedés üteme, lendületet az iskolakezdés, illetve az ünnepi szezon adhat majd ismét az értékesítésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.