BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kikerüli majd Ukrajnát az új orosz vasútvonal

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök új rendelete szerint meg kell építeni egy új dél-oroszországi vasútvonalat, hogy a vonatok ukrán terület érintése nélkül közlekedhessenek a voronyezsi térségben lévő Zsuravka város és a rosztovi térségi Millerovo között, írja a The Moscow Times. A döntés mögött az áll, hogy megromlott a kapcsolat Moszkva és Kijev között, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és mert támogatja a kelet-ukrajnai szeparatista felkelőket. A 120 kilométer hosszú, kétvágányos, villamosított szakasz átadása 2018-ban várható a Russia Today szerint. A TASZSZ emlékeztet, hogy Kijev ebben a hónapban tovább korlátozta az ukrán légtér használatát a legtöbb orosz légitársaság számára. Megtiltotta többek között Aeroflotnak, az S7 Airlinesnak, a Transzaerónak, a VIM Airlinesnak, a Rosszijának, az Ural Airlinesnak és az Orenairnek, hogy megnöveljék a kedvelt célpontokba indított járataik repülési idejét.

Szerbiával viszont szorosabbra fonta vasúti kapcsolatait Oroszország. Az Orosz Vasutak újítja fel a Szerbiai Vasút-infrastruktúra számára a X. páneurópai szállítási folyosó három, összesen közel 47 kilométeres szakaszát. Ezek a Vinarci–Gyorgyevo-, a Vranjszka Banja–Risztovac- és a Bujanovac–Bukarevac-vonalak. Kicserélik a teljes jelzőberendezés-, a távközlési és a kapcsolattartási rendszert is. Közleménye szerint az Orosz Vasutak érintett leányvállalata, az RZD International fejlett orosz technológiát fog telepíteni.

Oroszországban viszont kínai vasúti megoldások honosodnak meg annak a júniusi, 20,8 milliárd rubeles megállapodásnak köszönhetően, amelynek alapján egy orosz–kínai vegyes vállalat építi meg szintén 2018-ra a Moszkva és Kazany közötti, 770 kilométeres gyorsvasútpályát. Az óránként akár 400 kilométert is megtevő vonattal 14 óráról 3 és fél órára csökkent a két város közötti menetidő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.