BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötcsillagos lett a hétvége

Nemcsak a vidéki wellnesshotelek, hanem népszerű európai nagyvárosok is megteltek magyar turistákkal a hosszú hétvégén. A téli szezonban felkerültek a kínálati térképre a fekete-afrikai kalandtúrák is.

Már szeptember végén is alig lehetett olyan szállást találni az országban, ahol akadt még szabad szoba az elmúlt hétvégére, vagyis az év utolsó, karácsony előtti hosszú víkendjére. Egy átlagos őszi hétvégéhez képest több mint két és félszeresére nőtt a belföldi vendégforgalom a Szallas.hu becslése szerint. A magyarok átlag 41 ezer forintért foglaltak szállást, ami megközelíti a nyári értékeket.

A tíz legnépszerűbb település listájára kilenc fürdőváros került fel, élen Egerrel, utána következett Hajdúszoboszló és Hévíz, a vendégek főként a szállodákat és panziókat keresték. A legkeresettebb belföldi úti célok között végzett Budapest, Gyula, Sopron, Miskolctapolca, Siófok, Zalakaros és Sárvár is. Belföldön elsősorban a SZÉP-kártya és a kuponos oldalak ösztönzik pénzük elköltésére az embereket, de a külföldre utaztató irodáknak sem volt okuk panaszra.

„Az elmúlt hétvégén harminc turistacsoportot indítottunk a népszerű európai nagyvárosokba, köztük Párizsba, Rómába és Londonba. A számok azt mutatják, hogy biztosan jobb évet zárunk, mint tavaly” – mondta a Világgazdaságnak Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese, aki a téli szezonnal kapcsolatban is optimista.

Élénk az érdeklődés ugyanis a 2015–2016-os télre meghirdetett, az eddigieknél lényegesen több régiót lefedő és exkluzívabb úti célok iránt, amelyek között egyéni tengerentúli üdülések, csoportos felfedezőtúrák és a világ zajától elzárt luxusszállodák, programok is találhatók. „Új célpont kínálatunkban Panama, de indítunk hasonló, üdüléssel kombinált körutakat Mexikóba, Kubába, Indonéziába, és a magyar közönség számára még ismeretlen területek is felkerültek a térképünkre, köztük a Fidzsi-szigetek, Bora Bora, Francia Polinézia” – tette hozzá Komora Zoltán. Várhatóan idén is népszerű lesz Mauritius, Dominika és a Maldív-szigetek, és már most nagy az érdeklődés a télre meghirdetett botswanai szafarik és a namíbiai luxusvonatozás iránt is.

A hazai szállodaipar első nyolchavi teljesítménye is figyelemre méltó: a bruttó forgalom 11,6 százalékkal haladta meg az egy évv el korábbit, és 217,5 milliárd forintot tett ki – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elemzéséből. A bruttó szobaárbevétel több mint 14 százalékkal, 126,7 milliárd forintra nőtt. A budapesti szállodák bruttó forgalma 15,2 százalékkal, 103,8 milliárd forintra nőtt, a szobaárbevétel pedig 17,2 százalékkal, 65,7 milliárd forintra emelkedett január–augusztusban. A Balatonon a jó idő, Budapesten pedig a külföldiek is segítették az ágazatot.

Díj díj hátán

Budapest lett a világ második legjobb városa a vezető amerikai utazási magazin, a Condé Nast Traveller internetes szavazásán, a magyar főváros több mint 86 ezer szavazatot kapott a 25 városból álló listán, és alig maradt le a győztes Firenzétől. A harmadik hely Bécsnek jutott. A főváros a többi között olyan népszerű úti célokat előzött meg, mint Sydney, Tokió, Szingapúr, Európán belül pedig Barcelona, London, Párizs, Prága és Róma.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.