BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okosmobilokkal támad a Microsoft

Mától kezdik értékesíteni az Egyesült Államokban a Microsoft új, már Windows 10 operációs rendszert használó okostelefonjait, amelyektől a cég a hanyatló forgalmi trend megfordítását reméli.

A Microsoft új Lumia okostelefonjainak forgalmazását ma kezdik meg az Egyesült Államokban, a mobilok az AT&T mobilszolgáltatónál, illetve a vállalat saját üzleteiben lesznek kaphatók. A társaságnál bíznak az új készülékek sikerében, és erre nagy szükségük is lenne a legfrissebb piaci adatok alapján. A Gartner elemzése szerint ugyanis a harmadik negyedévben drámai mértékben csökkent a Windows operációs rendszert futtató okosmobilok iránti kereslet. Ezekből mindössze 5,9 milliót adtak el, ami több mint 30 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Piaci részesedésük pedig 3-ról 1,7 százalékra zuhant. Ez azért is fájó lehet a Microsoft számára, mivel az egész piac, valamint a nagy riválisok egyaránt növekedni tudtak: világszerte összesen 352,8 millió okostelefont vásároltak a harmadik negyedévben, ami 15,5 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A Samsung közel 15 százalékkal, míg az Apple ötödével tudta növelni forgalmát. A Gartner adatainál figyelembe kell venni, hogy a végfelhasználói vásárlásokkal számoltak, vagyis az adatok nem arra vonatkoznak, hogy a gyártók mennyi készüléket szállítottak ki partnereikhez, hanem azt mutatják, hogy azokból ténylegesen mennyit vettek meg az egyéni, illetve üzleti felhasználók.

Nagy kérdés, hogy az új Lumia eszközök mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és sikerül-e megállítania a Microsoftnak a kedvezőtlen folyamatot. A cég első, Windows 10 operációs rendszert futtató mobiltelefonjai lényegében a prémium kategóriás készülékektől elvárható teljesítményt és funkciókat nyújtják, igaz, akad egy különleges képességük is. A Lumia 950 5,2 colos kijelzőt kapott, 1,8 gigaherzes, hatmagos Qualcomm processzor és 3 gigabájt RAM gondoskodik az alkalmazások futtatásáról, az alapértelmezett 32 gigabájtos belső tárhely pedig természetesen tovább bővíthető. Már a phablet – okosmobilok és táblagépek közötti átmenet – kategóriát képviseli a 950 XL a maga 5,7 colos kijelzőjével. A két gigaherzes, nyolcmagos processzor mellé szintén 3 gigabájt RAM párosul. Mindkét telefon támogatja az ultranagy felbontású, 4K-s videók felvételét és lejátszását, ehhez 20 megapixeles hátoldali és 5 megapixeles előlapi kamerát építettek be. Az igazi érdekességet ugyanakkor a Continuum nevű funkció szolgáltatja, amely a Windows 10 és az új Lumiák képességeinek egyesítésével lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag személyi számítógépként használják az eszközöket. Ehhez kell egy speciális dokkoló, amellyel monitort, billentyűzetet és egeret lehet csatlakoztatni a telefonhoz, és kész is a PC.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.