BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Arena Plaza-hitelén is túladott az MKB

Az MKB Bank 40 milliárd forintért adta el a német MHB-Bank AG-nek az Arena Plaza fejlesztésére 2007-ben adott, tavaly tavasszal 56 milliárdra értékelt hitelét.

Az MKB Bank 40 milliárd forintért adta el a német MHB-Bank AG-nek az Arena Plaza fejlesztésére 2007-ben adott, tavaly tavasszal 56 milliárdra értékelt hitelét. A szanálási feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 20-án bízta meg a KPMG Tanácsadó Kft.-t, hogy keressen vevőt a tavaly december 18. óta szanálás alatt álló MKB Bank egyes szindikált kereskedelmi ingatlanhiteleire, hogy minimalizálja az azokon elszenvedett veszteséget. E szindikált hitelek többsége nem teljesítő vagy átstrukturált, és az MKB teljes vállalati hitelállományának jelentős részét teszi ki.

A felkínált rossz MKB-hitelek egyike annak a szindikált kölcsönnek a része volt, amelyet az Arena Plaza létrehozására adott 2007 augusztusában az MKB-ból, a CIB Bankból, a német Bayerische Landesbankból és a szintén német Deutsche Pfandbriefbank AG-ból álló konzorcium a Tamini Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek. Utóbbi időközben megszűnt, és az adósságot a Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft. örökölte, melynek tulajdonosa a Jersey-szigeteken bejegyzett Lanebridge Jersey Limited Partnership.

Az MKB eredetileg 720 millió eurós (akkori árfolyamon közel 190 milliárd forint értékű) hitelt nyújtott az Arena Plaza fejlesztésére, ebből 2014 végére már csak 177 millió eurós adósság maradt. Legalábbis könyv szerinti értéken, mert a hitel piaci értékét az MKB könyvvizsgálója tavaly tavasszal csaknem 30 százalékkal kevesebbre, 129 millióra becsülte. E hitel értékesítése céljából keresett meg a KPMG augusztus 15-ig 78 potenciális vevőt, azonban csak 19-en írtak alá titoktartási megállapodást, hogy bejuthassanak az adatszobába. Végül 12-en tettek nem kötelező érvényű ajánlatot, közülük azonban csak egy volt kötelező érvényű, az amerikai Lone Star Real Estate Fundé. Ez egy problémás eszközökbe invesztáló befektetési alap, amely – ahogy arról a Világgazdaság beszámolt – nemrég már megszerezte az MKB Mammut-hitelét.

Az Arena Plaza-hitelért a Lone Star először 127 millió eurót ajánlott, amit aztán a tárgyalások során egymillióval 128 millió euróra emelt. Vevőként azonban az alap a német MHB-Bank AG-t jelölte meg, neki adta oda a Lone Star luxemburgi leánycégén, az LSREF3 Datona Investments S. a. r. l.-en keresztül a vételárat. A tranzakciót az MNB mint szanáló hatóság nevében Nagy Márton alelnök engedélyezte október 21-i határozatával. Az MHB-Bank egyébként a német pénzügyi felügyeletnek (BaFin) bejelentette, hogy október 15-től határon átnyúló pénzügyi szolgáltatást kíván nyújtani Magyarországon, ez alapján az MNB nyilvántartásba is vette.

Továbbra is él a Deutsche Pfandbriefbank 2014 végén 100 millió, valamint a CIB Bank 28 millió forint könyv szerinti értékű Arena Plaza-hitele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.