BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összefogott a Uber és a Facebook

A Facebook Messenger alkalmazásán keresztül is lehet Uber-kocsit rendelni, igaz, egyelőre csak az Egyesült Államok néhány nagyvárosában. A két cég megállapodása szerint karácsonyig valamennyi amerikai Messenger-felhasználóra kiterjesztik a lehetőséget. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a világ többi pontján milyen ütemezéssel vezetik majd be az új szolgáltatást, az együttműködésről szóló blogbejegyzésben a közösségi oldal részéről annyit közöltek, hogy később további országokban is elérhető lesz, illetve új közlekedési lehetőségek is megjelennek majd.

A Facebook és az Uber közötti együttműködés egyik érdekessége, hogy a fuvarrendelő mobilalkalmazást működtető cég az eddigi gyakorlattól eltérően a Messengeren keresztül rendelőknek 20 dolláros felhasználható keretet biztosít. Az üzenetküldő alkalmazást világszerte mintegy 700 millióan használják, így az Uber számára komoly növekedési lehetőséget kínál a megegyezés. A Facebook pedig már korábban jelezte, hogy jelentősen bővíteni szeretnék a Messenger funkcióit, így például már megállapodtak a KLM légitársasággal is, és az alkalmazással a jövő év elejétől helyet lehet foglalni a cég járataira.

Az üzleti modellről nem közöltek részleteket, így azt nem lehet tudni, hogy a Facebook mekkora részesedést kap a Messengeren keresztül rendelt fuvarok díjából. Az viszont kiderült, hogy az Uber nem kizárólagos partner, így a jövőben más, az autómegosztásra épülő szolgáltatást kínáló cégek is megjelenhetnek az üzenetküldő alkalmazásban. A Techcrunch technológiai portál információi szerint az egyik első, az Uberéhez hasonló megoldást kínáló a szintén amerikai Lyft lehet, akár már jövő januártól.

A népszerű üzenetküldő alkalmazásoknál egyébként nem egyedülálló, hogy a jelentős felhasználói bázisra építve egészen új területeken megjelennek. A kínai webes óriásvállalat, a Tencent WeChat nevű applikációja például a szintén kínai Didi Kuaidival fogott össze, így azon keresztül is lehet már fuvart rendelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.