BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Haláltáborokba szervezett utak kartellezése miatt tört ki botrány Izraelben

Azt is nagy vita övezte Izraelben, hogy szervezzenek-e megemlékező utakat diákoknak a világháborús haláltáborokhoz - most azonban kiderült, hogy az ország egyik legnagyobb kartellezését követhették el az utazásokat szervező cégek.

Legalább hat izraeli utazási iroda vezetőit tartóztatták le, miután kiderült, hogy az árakat egyeztetve szerveztek utazásokat diákoknak a világháborús haláltáborokhoz Európába. A rendőrség összesen kilenc vezetőt tartóztatott le.

A helyi tudósítások szerint nagy sokk volna az ország számára, ha bebizonyosodna a vád, hogy a diákok utaztatása nem csak a történelem megismeréséről és az áldozatok előtti tiszteletadásról szólt, hanem az utazási irodák csalásáról is. Sok vita övezte már azt is, amikor az oktatási minisztérium eldöntötte: pályázatot ír ki, hogy szervezzék meg ezeket az utazásokat - akkor végül azok kerültek többségbe, akik szerint fontos így emlékezni a történelem sötét időszakaira. A rendőrség azonban most az állítja: bizonyítékokat talált arra, hogy az utazási irodák egyeztették az áraikat, mielőtt elindultak volna a tenderen.

Egy ilyen utazás egy diáknak több ezer sékelbe kerül, forintba átszámítva 70-200 ezerbe is kerülhetnek az utak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.