BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb utakat zártak le az Uber ellen tüntető taxisok - fotók

Továbbra is tart a taxisok előre be nem jelentett demonstrációja Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében a Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről hétfő délelőtt.

Lezárták az Uber ellen tiltakozó taxisok a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét délután, sok taxi keresztbe állt az úttesten. Délelőtt még csak a Deák téren és a városháza előtt zárták le az utat a taxisok. Öt óra után kicsivel közölte a BKK: a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy úti csomópontban az Oktogon, a Nyugati tér és a Széchenyi István tér irányából is megnyitottak egy-egy sávot. Az Oktogonnál megszűnt a lezárás.

A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével "nem foglalkoztak érdemben" a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról.

Gelencsér Zsolt azt mondta: Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta küldöttségüknek, "lelkiekben velük van, egyebet nem tehet".

A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a reggel óta tartó demonstráción.

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében nem működnek a jelzőlámpák, rendőrök irányítják a forgalmat. A belváros felé jelentős a torlódás - az eseményről készült képgaléria az alábbi linken tekinthető meg.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 105-ös autóbusz hatósági zárás miatt módosított útvonalon közlekedik, az Apor Vilmos tér irányában a Deák teret nem érinti. A Deák téren közlekedő többi busz forgalma késő délután újraindult. Korábban a 9-es autóbusz az Arany János utca és a Deák Ferenc tér között nem közlekedett hatósági zárás miatt. A 16-os autóbusz módosított útvonalon a Széll Kálmán tér irányából a Batthyány térig közlekedett.

A demonstráló taxisok egyike az MTI-nek azt mondta, körülbelül 130 autót vártak reggel. Hozzátette, addig maradnak, amíg a telefonszolgáltatók online áruházaikból el nem távolítják az Uber applikációját. Arra a felvetésre, hogy ez 1-2 órán belül nem feltétlenül teljesül, azt válaszolta, "több napra készültünk".

Az Uber reagált a demonstrációra

„Az Uber készpénzmentes szolgáltatást kínál azoknak a budapestieknek, akik el szeretnének jutni a városban egyik helyről a másikra, illetve annak az 1200 autós partnernek, akiknek rugalmas kereseti lehetősége múlik ezen a technológián. A mostani demonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozás keretre, amely figyelembe veszi az olyan új technológiák jelenlétét és pozitív hatását, amilyen az Uber platformja is. Erről tárgyalunk a döntéshozókkal is. Az Uberrel mindenki nyer: az utazni vágyók biztonságos, megbízható és megfizethető közlekedéshez, az autós partnerek rugalmas kereseti lehetőséghez, az állam pedig jelentős adóbevételekhez juthat.”

Pusztai László, az egyik taxistársaság képviseletében azt mondta, a rendőrség azt kérte tőlük, a városban máshol ne legyen forgalomlassítás, ezt pedig a taxisok meg is ígérték. Azt is mondta, hogy 11 óráig biztosan maradnak, akkor ugyanis a Városházára mennek, hogy átadják petíciójukat.

Korábbi kijelentését Pusztai László úgy pontosította, hogy a városházához a tervek szerint körülbelül húsz autóval vonulnak, a kereszteződésben lévő taxik azonban maradnak, akár egész nap, sőt éjszaka is, amennyiben nem kapnak érdemi választ. A taxisok hangsúlyozták: nem politika célú demonstrációt tartanak.

Az MTI helyszínen lévő tudósítói arról számoltak be, hogy körülbelül 100 autó van a helyszínen, amelyek elé molinókat feszítettek ki, "Tiltsák be az Ubert!" és "Zárjegy nélküli cigaretta-árusítás = Uber" felirattal. Elhaladó autósok élesen bírálták a taxisokat, akik ugyanolyan hangnemben válaszoltak nekik.

A helyszínen vannak a készenléti rendőrség munkatársai is, az Erzsébet hídtól a Kossuth Lajos utcán több tucat rendőr tartózkodik. Az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás. A rendszerhez csatlakozó autósok és utasok az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik.

Nem született megállapodás

Nem született megállapodás a taxis demonstrálók képviselői és Tarlós István között, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett demonstrációjukat.

A csaknem egyórás egyeztetés után a taxisok azt közölték, a főpolgármester csupán "elvi támogatását nyújtja az ügyhöz". A sofőrök ezt követően a Bajcsy Zsilinszky úthoz mentek tovább rendőri kísérettel.

Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok hétfőn délelőtt adták át petíciójukat a Főpolgármesteri Hivatalban. Majd a Városháza előtt megjelenő taxisok közül négy képviselő tárgyalt Tarlós István főpolgármesterrel. A petíció tartalmáról a taxisok nem árultak el részleteket.

Tarlós: a főváros nem tudja betiltani az Ubert

"Az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a Főváros támogatására Uber-ügyben" - így reagált Tarlós István a taxisok tüntetésére. A főpolgármester hozzátette: a taxisrendeletet a főváros korábban azért módosította, "hogy a városban megszűnjön az azt megelőző 15 évre jellemző felfordulás, másrészt azért, hogy békésebbek legyenek a taxisok munkakörülményei".
 
Tarlós azt közölte: az Uber-sofőrök a fővárosi taxisrendelet előírásainak nem felelnek meg. A főváros célja Tarlós szerint "a jogszerűség érvényesítése; az, hogy a taxisrendeletet mindenki betartsa". "A Fővárosnak azonban nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége arra, hogy az Ubert betiltsa vagy lekapcsolja, a szabályokat be nem tartó vadtaxisokat kiszorítsa" - tette hozzá.

Taxisküldöttség megy a hivatalokhoz és az Uberhez

Taxisokból álló küldöttség indult hétfő kora délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, valamint az Uber irodájához; a taxisok célja, hogy információt kérjenek követelésük teljesítésének időpontjáról.

A taxisok azután döntöttek így, hogy problémájukra nem született megoldás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett demonstrációjukat.

A főpolgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a főváros támogatására Uber-ügyben, de Budapestnek nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége az alkalmazás betiltására, lekapcsolására.

Az MTI-nek nyilatkozó Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke azt mondta, számukra az az egyetlen lehetséges megoldás, ha megszűnik az Uber, vagy ezen szolgáltató is azokat a feltételeket teljesíti, amelyeket a "hivatásos" autósoknak kell. Ha a négy felsorolt helyszínen nem kapnak pozitív választ vagy egy közeli határidőt az Uber beszüntetésére, lezárják a forgalom elől a teljes Bajcsy-Zsilinkszy út-Andrássy út-József Attila utcai kereszteződést - mondta a szakszervezeti elnök. Czifery Csaba időközben jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem fogadták a taxisok küldöttségét.

Lázár: a szerdai kormányülésen tárgyalnak a taxisok ügyéről

A kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét - mondta  Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn a Parlamentben.

A miniszter közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.