BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tej: Gyorsan jöhet az alacsonyabb áfakulcs?

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) is szükségesnek tartja a tej áfájának csökkentését, ez derül ki abból a javaslatcsomagból, amelyet a tárca készített az ágazat problémáinak orvoslására – írta tegnapi számában a Magyar Nemzet. A lapnak Czerván György, a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára azt is elmondta: a szaktárca szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben nagyobb arányt képviseljenek a hazai előállítású tejtermékek. Ezenfelül a nagyobb élelmiszer-kereskedelmi, tejtermék-kereskedelmi cégeknek kötelezően regisztrálniuk kellene magukat egy bizonyos árbevételi érték felett.

Az adminisztratív jellegű intézkedések mellett kétségkívül a legfajsúlyosabb tétel a tej áfájának csökkentése lenne. A jelenlegi krízis fő oka a rendkívüli mértékben lecsökkent felvásárlási árak mellett ugyanis a kiterjedt áfacsalás. Mindez pedig az összes környező országénál magasabb tej- tejtermék-áfakulcsra vezethető vissza. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács régóta szorgalmazza a tejtermékek vagy legalább a folyadéktejek áfájának 5 százalékra csökkentését. A szervezet amellett, hogy az ágazat nehéz helyzetével indokolja a felvetést, azzal is érvel, hogy a költségvetésnek aránylag kisebb kiesést okozna a lépés, hiszen a legtöbb tejtermék már ma is kedvezményes, 18 százalékos kulccsal adózik. Ez alól jobbára csak a desszert jellegű tejtermékek képeznek kivételt, azoknál az alapértelmezettnek tekinthető 27 százalékos kulcs érvényes.

A Tej Terméktanács első körben csak a folyadéktejeknél, tehát csak a friss és UHT termékeknél szeretné elérni a kedvezményes áfát. Számításaik alapján emiatt mintegy 12 milliárd forint esne ki a költségvetésből, de ezt vállalhatónak tartják annak érdekében, hogy az ágazat lényegesen jobb helyzetbe kerüljön. Ráadásul ha az országba illegálisan érkező, becslések szerint mintegy 200 millió liternyi tejet a magyar ipar tudná feldolgozni, ezt a költségvetési kiesést kompenzálnák a befizetett adók – vélik a szervezetnél. Amennyiben ez kifehéredne, az valóban sokat tudna pótolni a várt 12 milliárdos kiesésen, hiszen a becsült 200 millió liter tej áfája nagyjából 5-7 milliárd forintra tehető.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának kereszténydemokrata tagja, Erdős Norbert is megszólalt az ügyben. A képviselő a Hír6.hu portálnak elmondta: a tejágazat megsegítése magyar részről az áfacsökkentéssel lehetséges. Ha van olyan ágazat, ahol ez mindenképpen szükséges lépés, akkor az a tejtermékek köre – hangsúlyozta Erdős Norbert. A képviselő úgy nyilatkozott: ez még akár az idén is megtörténhet, ám legkésőbb 2017 első felében szükséges csökkenteni az áfát. Ellenkező esetben – tette hozzá Erdős Norbert – a hazai tejágazat a cukoripar sorsára juthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.