BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pesten a luxust, vidéken a wellnesst keresik

Csak a főváros 600-800 ötcsillagos és egy-kétezer négycsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriájú szobával gyarapodik a következő két évben, és vidéken is több új, nagyobb léptékű projekt készül.

Szállodaépítési boom bontakozik ki Magyarországon: csak a főváros 600-800 ötcsillagos és egy-kétezer négycsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriájú szobával gyarapodik a következő két évben, amint megvalósulnak a folymatban lévő építkezések. Ezzel 5-10 százalékkal a mai 19 ezer fölé növekszik a Budapesten kiadható hotelszobák száma – hívja fel a figyelmet a pozitív befektetői hozzáállásra elemzésében a BDO Magyarország.

Vidéken is több új, nagyobb léptékű projekt készül, elsősorban a Modern Városok programja keretében, mint például Szekszárdon és Nyíregyházán. Különösen a wellness- és gyógyszállodák építésében látnak fantáziát. A jelenség hátterében az áll, hogy a jövedelmezőségi mutatók és a kapcsolódó kockázatok kombinációja igen kedvezővé vált. Javuló megtérülési mutatóiknak köszönhetően a szállodák ismét előkelő helyet vívtak ki maguknak a befektetők ingatlanportfóliójában. A magasabb kategóriájú szállodák jellemző projektmérete 200 szoba alatti, és 20-30 millió eurós befektetési sávban mozog, míg az alacsonyabb kategóriájúak 60-120 szoba közöttiek, bekerülési költségük pedig jellemzően 4-8 millió euró. Miközben virul az iparág, súlyos gondjai is akadnak. Ezek közül a BDO a krónikus munkaerőhiányt emeli ki, a sokoldalú szállodai dolgozók körében hatalmas az elvándorlás, rendkívül népszerű a külföldi munkavállalás. Problémák forrása még, hogy kevés pénz jut az eszközpótlásra és a termékfejlesztésekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.