BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betiltják-e az Ubert? Elindult a parlamenti vita

Ma délután folyt le a parlamenti vita arról a javaslatról, amely ha változtatás nélkül átmenne, akkor betilthatóvá tenné az Ubert.

A jogosulatlan versenyelőnyökhöz jutó vállalkozásoknak nincs helyük a taxis szolgáltatások piacán - mondta Fónagy János az Uber betiltását lehetővé tévő törvényjavaslat parlamenti vitájában. Az indítvány lehetőséget ad arra, hogy a hatóság elrendelhesse az olyan netes tartalom blokkolását, amely diszpécserszolgáltatást biztosít vagy azt közvetlenül hirdeti. Erre legfeljebb egy éven át kerülhet sor.

Az engedély nélküli személyszállítási szolgáltatást végző autót első alkalommal hat hónapra, ezt követően három évre ki kell vonni a forgalomból az új javaslat szerint - mondta el az államtitkár. Emellett a második alkalommal fél évre bevonják a sofőr jogosítványát is. "Lehet itt dicsérni a 21. századi szép új világot, de gondoljanak bele, hogy aki balesetet szenved, az egy életre megrokkanhat" - mondta később Fónagy.

László Tamás, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt a vitában: minden fogyasztónak jogában áll eldöntenie azt, hogy kinek a szolgáltatását és milyen áron kívánja azt igénybe venni, de a minőségi garancia, a biztonság és a szabályozhatóság a taxik mellett áll. Mint mondta, "a törvény nem tesz mást, mint érvényesíti az egyenlő felek közti fair versenyt". Később arról is beszélt: "a magyar taxisoknak a feladata lett volna, hogy egy ilyen innovációt vezessenek be".

Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka szerint a taxisoknak sem jó a mostani helyzet, mivel egy túlszabályozott környezetben kell dolgozniuk. Az Uber környékén is vannak problémák, de ez a javaslat szerinte arról szól, hogy a kormány nem akar ezekkel foglalkozni, hanem egyszerűen betiltaná az Ubert. Pedig szerinte sok részletszabály lehet, amin érdemes volna dolgozni a tiltás helyett.

Erről beszélt a Jobbik nevében Staudt Gábor is, aki azt is bejelentette, hogy pártja tartózkodni fog a szavazásnál. Szerinte is részletesebben kellene dolgozni a szabályokon, amire már sok ideje lett volna a kormánynak. Ezen kívül azt is kiemelte, hogy a taxisok közül a mostani szabályozással sem sikerült kiszűrni a hiénákat. Pártjából később Z. Kárpát Dániel beszélt arról: azt nem tudják támogatni, hogy egy multicég tesz szert ekkora haszonra. Ő átalány alapú adózást javasolt, vagyis azt, hogy egy előre megadott összeget kelljen az Ubernek befizetnie.

A kormány képtelen arra, hogy felfogja a mai világot - mondta az LMP-s vezérszónok Schmuck Erzsébet. Szerinte olyan megoldásra volna szükség, amely kikényszeríti, hogy mindenki adózzon, de ne tegyen keresztbe az innovációnak. Azt is figyelembe kell venni szerinte, hogy az indulása óta az Uber is sokat változott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.