BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásüzlet küszöbén a Boeing

Irán száznál is több Boeinggel újítja meg és bővíti az embargó évei alatt elaggott polgári repülőgépflottáját, az üzletet a napokban jelentik be az érintettek. Ezt Abbas Akhoundi közlekedési és városfejlesztési miniszter mondta a FARS iráni hírügynökségnek. A megrendelő az IranAir lesz. Az Egyesült Államok az 1979-es iszlám forradalom óta tartó fagyos viszony és kereskedelmi korlátozások után gigantikus üzlettel térhetne vissza, amelynek egyelőre az értékét is nehéz megbecsülni. A gépek mellé szolgáltatásokat is kínálnak az amerikaiak, ez nyilván tartalmazza a ma is üzemelő Boeingok felújítását. A csomag értékét a Washington Post 17 milliárd dollárra teszi. Az Irán elleni nemzetközi kereskedelmi korlátozásokat fél évvel ezelőtt oldották fel, miután az ország leállította atomfegyverprogramját. A Boeingnál elismerték, hogy az amerikai kormány tudtával és felügyelete mellett tárgyalnak a repülőgép-szállításokról, de az megegyezés bejelentését – szokásuk szerint – a megrendelőre bízzák.

Egyébként is, minden amerikai csúcstechnológiát jelentő szállítást engedélyeztetni kell Washingtonnal. Ez a The New York Times értesülései szerint nem lesz egyszerű, mivel még érvényben van az a tiltás, hogy dollárt iráni ügyletekben tilos fizetőeszközként használni, de a szankciók feloldását korábban visszautasító, Iránt a terrorizmus pártolásával vádoló republikánusok ellenkezése is keresztbe tehet a Boeing terveinek. Márpedig a gépgyártónak igyekeznie kell, hiszen első számú riválisa, a páneurópai Airbus januárban már megkötötte Iránnal a maga óriásüzletét 118 repülő leszállításáról, összesen 27 milliárd dollár értékben. (Fizetni euróban fognak.) Az ügyet bonyolítja, hogy nehéz lesz hozzá finanszírozót találni, ugyanis a bankok szerint nagy kockázatot jelent, ha a békülékeny hangulat ismét zordra válik, és visszatérnek a szankciók is.

Az IranAir flottája döntően a két cég modelljeiből áll, így ha a Boeinget adminisztrációs módszerekkel gátolják, az komoly piacvesztés lesz számára. A Reuters úgy tudja, az IranAirnek 400 gépre lesz szüksége elöregedett flottájának lecseréléséhez és bővítéséhez, valamint további száz, rövid hatótávolságú gépet is be kellene szereznie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.