BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járműipar ruház be a legtöbbet

Az első fél évben 38 befektetésről született döntés. Hajdú-Bihar a befektetők kedvence, új szolgáltató központ épülhet Debrecenben, a Continental és az IBM is fejlesztéseken dolgozik és bővít.

„Soha ennyi befektetni szándékozó cég nem érdeklődött még a magyarországi lehetőségek iránt, mint idén” – mondta Magyar Levente, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Az amerikai Flowserve Corporation globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben, amellyel 404 új munkahelyet teremt. Az IBM pedig Székesfehérváron négyszáz fővel növeli dolgozóinak számát, és a Continental-csoport is tovább erősíti jelenlétét – egyebek között ezek a fejlesztések is szerepelnek az idei első fél évben hozott befektetői döntések között.

Az első hat hónapban 38 projekt kapcsán született pozitív döntés a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával, ami 27 százalékos növekedés 2015 azonos időszakához képest – mondta Ésik Róbert, a HIPA elnöke. A sikeresen végigtárgyalt beruházásokban 8529 új munkahely jön létre, és több mint 1,3 milliárd eurónyi külföldi tőke érkezik az országba, ami megközelíti a 2015-ös egész éves 1,4 milliárd eurós volument. A befektetések egy–négy éves időtávban, átlagosan két éven belül valósulnak meg.

A projektek közül 32 újrabefektetés lesz, vagyis Magyarországon már korábban letelepedett vállalatok bővítése. Közéjük sorolható az IBM bővítése vagy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech beruházása, amely cég például makói és nyíregyházi üzemének fejlesztésértől döntött. A szolgáltató központok (SSC) ágazatban június végéig hét befektetéssel kapcsolatos döntés született, ezek eredményeként 1300 új munkahely jöhet létre. Ebbe a körbe sorolható például a Flowserve debreceni beruházása, amely ráadásul egyike a hat zöldmezős beruházásnak.

A beruházási toplistán a szolgáltató központok egyébként csak a második legaktívabb ágazat, a listát 15 beruházási tervvel továbbra is a járműipar vezeti. A járműipar nemcsak a beruházások számában, hanem volumen és teremtett munkahely tekintetében is kiemelkedik a szektorok közül. Az egyik beruházás globális autóipari beszállító, a Freudenberg Sealing Technologieshoz köthető, amely kecskeméti üzemegységét bővítette.

A beruházó országok listáját nézve, továbbra is az amerikaiak a legaktívabbak: nyolc projekt az Egyesült Államokból érkezett. Németország a második helyen áll hét, a magyar vállalatok pedig ezúttal is a harmadik helyre kerültek négy projekttel. A beruházások földrajzi megoszlását vizsgálva szembetűnő a Budapesttől távolabb eső lokációk előretörése, hiszen a legtöbb, öt projektet Hajdú-Bihar megyébe tervezik, de Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megye is négy-négy pozitív döntésben érintett. A fővárostól távolodva egyre nagyobb arányú állami támogatás adható a beruházásokhoz. A HIPA a központi költségvetés befektetési célelőirányzatában szereplő 10-13 milliárd forintot fordítja az egyedi kormánydöntés keretében a beruházások támogatására.

Kedvező kilátások

2016 második felében újabb beruházásokról számolhat be a HIPA, hiszen az ügynökség jelenleg is 169 aktív, döntés előtti minősítésű projektet kezel. Ha ezek a jelenleg ismert paraméterekkel meg is valósulnak, akkor összesen 33 817 új munkahely jöhet létre, és mintegy 4827 millió eurót fektethetnek be Magyarországon – mondta Ésik.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.