BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Airbus vitte el a show-t

Az Airbus nyerte a Boeinggel a megrendelésekért vívott csatát a vasárnap zárult farnborough-i nemzetközi légi show-n, és ezzel le is dolgozta az első fél évben felhalmozott hátrányát. A vásár kezdetéig az idén az amerikai Boeing 309, míg az Airbus 227 gépre szóló megrendelést vett fel. Most viszont fordult a kocka: a páneurópai gyártó összesen 279 repülőre kapott megrendelést a légitársaságok képviselői által az egyik legnagyobb figyelemmel kísért angliai eseményen.

A csomag – listaáron – 35 milliárd dollár összértékű, ebből 26,3 milliárdot képvisel a 197 gépre szóló megerősített megrendelés, míg 8,7 milliárdot a 82 gépre szóló előrendelés. A toulouse-i repülőgépgyártó meglehetősen egysíkúan teljesített, hiszen a 279 rendelésből mindössze tíz nem az Airbus A320-as modellcsaládra tagjaira szól. A sztár a középkategóriát képviselő A321neo volt, erre három légitársaság összesen 140 darabos szállítási igényt nyújtott be. Éppen annyit, amennyi új megrendelést a Boeing besepert. Az amerikaiak ugyan 182 géppel zártak, ám ebből 42 már egy korábban leadott megrendelés hivatalos megerősítése volt.

A megrendelések alakulása is azt jelzi, hogy a tavalyi sikerév után most szerényebb eredményeket tudnak felmutatni a cégek üzletkötői. A páratlan években megrendezett versenyek tavalyi, párizsi légi show-ján a hazai légtér előnyét élvező Airbus nyert: 421 lekötött gépe 57 milliárdos üzletet jelentett számára, míg a Boeingnek be kellett érnie 331 géppel és 50,2 milliárd dollárral.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.