BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazdag arab család cége a magyar árampiacon

Arab milliárdos család kezdene Magyarországon villamosenergia-brókerségbe. Itteni vállalkozásuk, a GECX Kft. egy olyan csoport tagja, amely az energia-, a pénz- és az árupiacokon is globális szerepre tör.

A világ egyik leggazdagabb arab családjához, a szaúdi Rajhi famíliához köthető magyarországi áramkereskedő cég jött létre a napokban. Jegyzett tőkéje 30 millió forint. Cégbírósági bejegyzése alapján a GECX Group Hungary Kft. az áram szállításával és elosztásával is foglalkozna. Annyira fiatal, hogy még nem szerepel engedélyesként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján, de anyacége profilja alapján várhatóan brókerkedésbe fog. A liberalizált és likvid magyarországi villamosenergia-piacon már több energiabróker cég beindult az elmúlt időszakban, de vonzza az új piaci szereplőket a HUPX áramtőzsde is.

Az új társaság közvetlen tulajdonosa a genfi GECX (Global Energy & Commodities Exchange) Group Hoding SA, amelynek Csehországban, Görögországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Dubajban vannak irodái. Célja, hogy világviszonylatban is vezető áru- és pénzpiaci brórekcégévé váljon. Európa mellett a Közel-Keleten kínálja professzionális szolgáltatásait egyre bővülő ügyfélkörének.

A GECX Group a globális energia-, áru- és pénzpiaci ügyletekkel foglalkozó, szaúdi Al Rajhi-csoport része. Utóbbi – nemzetközi holdingvállalatként – a gazdaság számos területén aktív, így a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokban, az ingatlanpiacon, a szórakoztató- és a közlekedési iparban, a vendéglátásban, az idegenforgalomban, emellett van saját légitársasága és több iparvállalata. Kínál a muszlim saria törvénykezésnek megfelelő szolgáltatást is (sharia compliant trading).

A Rajhi család fő erőssége azonban a bő ötven éve – és a világon elsőként – alapított iszlám bank. Hálózata – a maga nemében – világviszonylatban is az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb. Egységei az iszlám törvénykezés előírásaihoz igazodva bonyolítják az ügyleteiket, mindenekelőtt tehát nem szednek kamatot. Az Al-Rajhi bank tőkéje 2014-ben még 16,25 milliárd szaúdi riál (390,32 milliárd euró) volt, az idei, első negyedévben már 47 milliárd riál. Az első három hónapban 33 százalékkal bő kétmilliárd riálra növelte nettó profitját.

A bankot alapító fivérek egyike, Sulaiman bin Abdulaziz Al Rajhi sejk vagyonát a Forbes 2011-ben 7,7 milliárd dollárra tette. Ezzel ő volt a világ 120. leggazdagabb embere, de azóta a pénze nagy részét jótékonykodásra – a szaúdi szegényekre és oktatásra – fordította. Tavaly a száz leggazdagabb arab Forbes-listájára a család öt tagja is felkerült. A Rajhi fivérek és rokonságuk a Wikipédia szerint a leggazdagabb olyan szaúdi család, amely nem áll rokonságban a királyi famíliával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.