BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre számíthat idén a mezőgazdaság

Az agrárvállalkozók derűlátóbban ítélik meg a kilátásaikat, mint a makroközgazdászok – derül ki az Agrár Gazdasági index alapján. A Budapest Bank speciális felmérését Császi Róbert, a pénzintézet vállalati értékesítési vezetője értelmezte a Világgazdaságnak.

– Miért határoztak úgy, hogy saját prognózist készítenek az agrárszektorról?

– Jelenleg nincs kifejezetten az agrárvállalkozások visszajelzései alapján készült felmérés, ezért az Agrár Gazdasági Index hiánypótlónak számít. A Budapest Bank Business, a bank kis- és középvállalkozásokra fókuszáló üzletága az 1990-es évektől kezdve nagy hangsúlyt fektet az agrárcégek kiszolgálására, a felmérést azért készítettük, hogy a szektor cégeinek helyzetét, várakozásait, valamint az agráriummal és annak finanszírozásával kapcsolatos speciális jellemzőket és ezek időbeli változását, trendjeit még inkább nyomon követhessük.

– Az eredmény mennyire van összhangban a makroközgazdászok agrár-előrejelzésével?

– A gazdálkodók derűlátóbbak, mint a közgazdászok: a megkérdezettek 64 százaléka ugyanolyan értékesítési árakkal számol, mint az előző évben, közel ötödük alacsonyabb, 17 százalékuk pedig magasabb árakat vár idén. A jelenlegi ártendenciák azonban nem támasztják alá a szektor tavaszi, kedvező várakozásait, ugyanakkor nem kizárható egy év végi kedvező piaci fordulat sem. Amennyiben az év hátralevő része is a jelenlegi tendenciák mentén alakul, úgy 2016-ban jó termelési eredmények és viszonylag alacsony árak mellett átlagos évet fognak zárni a mezőgazdasági termelők.

– A pénzügyi szakember számára milyen kapaszkodót ad ez az eredmény?

– Jól látható, hogy megvan a beruházási szándék: a megkérdezett agrárvállalkozók fele ugyanolyan értékű beruházást tervez, mint tavaly, 23 százalékuk pedig jelentősebb fejlesztéssel számol. A beruházások finanszírozását többnyire uniós forrásokból és az államilag támogatott hitelkonstrukciókból valósítják meg, éppen ezért a vállalkozások jelenleg kivárásra rendezkedtek be, az EU-pályázatok kiírására, illetve a beadott pályázatok eredményére várnak.

A lassan lezáruló állattenyésztési és kertészeti korszerűsítésre kiírt felhívások, valamint az ősszel megnyíló gabonaszárítók és -tárolók létesítését célzó források jelentős lökést adhatnak az ágazat beruházásainak, ezen fejlesztések azonban minden bizonnyal 2017-ben valósulnak majd meg. Finanszírozói szempontból ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk a feldolgozóipart, amely kulcsszerepet játszik abban, hogy az ágazat összességében minél nagyobb kibocsátást és minél nagyobb hozzáadott értéket tudjon elérni. Az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseihez pedig kiváló lehetőséget teremt a Budapest Bank fiókhálózatában is működő MFB Pontokon keresztül már most elérhető 0 százalékos hitel, valamint a későbbiekben várhatóan elérhető kedvezményes hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek köre.

– Mivel magyarázható, hogy az index alapján a fiatalabb, kisebb területen gazdálkodó növénytermesztők a legoptimistábbak?

– A kisebb területen gazdálkodók optimizmusa mögött a megváltozott támogatáspolitika áll, ugyanis ebben a ciklusban már a kisüzemek és a nagyüzemek közötti 80-20 százalékos arány szerint oszlanak el a támogatások. A növénytermesztők pozitív várakozásai mögött egyrészt a kalászos gabonák kedvező terméseredményei, másrészt a kukoricatermesztők országos viszonylatban kedvező kilátásai állnak. Az állattartók hangulatát elsődlegesen a tartósan alacsony tej- és élősertés-árak határozzák meg.

– A felmérés eredményei alapján – változatlan beruházási szándék és kereslet, de jobb jövedelmezőség – milyen szektorra, termékekre, finanszírozási instrumentumokra fókuszálnak?

– Szerintünk az a jó megközelítés, ha minden egyes ügyletet külön-külön vizsgálunk meg, bármely ágazatról, területről legyen szó. Kétségkívül a növénytermesztés vitte a prímet az elmúlt években, és jelentős beruházásokat valósítottak meg a vállalkozások. Az egyes szektorok beruházásigénye, valamint a beruházások súlypontjait meghatározó támogatási struktúra ismeretében a következő időszakban a kertészeti és állattartó vállalkozások, valamint a feldolgozóágazatok beruházásai határozzák majd meg a fejlesztések irányát.

– A mezőgazdasági tevékenység, illetve beruházások finanszírozása 69, illetve 57 százalékban saját forrásból történik, előbbinél 6 százalék a banki finanszírozás aránya, utóbbinál (lízinggel együtt) 16 százalék. Milyen lehetőséget látnak a bankhitel arányának növelésére?

– Az említett 80-20 százalékos támogatási arány és a visszatérítendő uniós források irányába való elmozdulás miatt számottevő azon beruházások aránya, amelyeknél EU-s forrás bevonása nem lehetséges, így egyre fontosabb szerepet fognak betölteni a pénzintézetek a kkv-k finanszírozásában.

– Az állami és uniós támogatások, kedvező állami hitelkonstrukciók árnyékában mivel tudja egy bank versenyképessé tenni az ajánlatát?

– A Budapest Bank ereje a szektor, az ügyfelek ismeretében rejlik, több évtizedes tapasztalatunkkal segítjük őket mindennapi döntéseikben, EU-s pályázataikban. Folyamatosan fejlesztjük termékeinket, hogy az új támogatási irányoknak megfelelően a vállalkozások beruházási igényeire is ideális megoldásokat kínáljunk. Ebben az évben még jobban fókuszálunk az integrációkra, és az őstermelők felé is nyitottunk. Új termékként bevezettük az eszközhitelt, szélesítettük a normatív támogatások előfinanszírozási lehetőségeit, és a faktoringnak is nagyon fontos szerepe lehet az agrárfinanszírozásban. Úgy vélem, hogy az éven belüli finanszírozás aránya idén nőhet, ezért személyre szabott szolgáltatásokat kell nyújtanunk az ügyfeleknek.

– Összesítésük szerint az előző öt évben negyedével nőtt az agrárvállalkozások hitelállománya. Mit céloztak meg 2016–2020 között?

– A Budapest Banknál az agráriumhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya 2011 és 2015 között valóban mintegy 25 százalékkal nőtt. Az elmúlt néhány évben a kkv-hitelállományunk 29 százaléka köthető az agrárvállalkozásokhoz. Ez magasabb részesedés az ágazatban általánosságban tapasztalhatónál. Ezenkívül 2013 és 2015 között a Budapest Bank a növekedési hitelprogram keretén belül mintegy 150 milliárd forintot folyósított, amelynek csaknem 30 százaléka szintén az agrárszektorban landolt. Összességében azt gondolom, hogy az agrárium a teljes bankszektor számára is stratégiai fontosságú kitörési pontot jelent, és mi a jövőben is komoly potenciált látunk ezen vállalkozások finanszírozásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.