BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mennyi pénzt fizetett vissza a MÁV az utasoknak a késésekért

Milliókat fizetett a MÁV az utasoknak a félórásnál nagyobb késések miatt.

Az idei első félévben országosan 2,2 millió forint belföldi és 3,2 millió forint nemzetközi átalány-kártérítést fizetett ki a MÁV a késésekért, összesen közel 5,5 millió forintot - írta meg a Kisalföld.

Tavaly ennél nagyságrendekkel többet, összesen 110 millió forint kártérítést fizetett ki közel 12 ezer utasának a MÁV . Elsősorban a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon közlekedő szerelvények késése okozott komoly gondot 2015-ben, ennek leginkább a menekültek érkezése volt az oka.

Egy személyvonat bármennyit késik, nem jár kártérítés. Kizárólag az InterCity és az Expressz vonatok, a gyors- és sebesvonatok, valamint a nemzetközi távolsági járatok (EuroCity, Railjet, EuroNight) késésekor igényelhető "bánatpénz".

A fő szabály úgy szól, hogy a helyjeggyel, pótjeggyel, valamint pót-és helyjeggyel igénybe vehető vonatok esetében 30 perc késéstől térít vissza pénzt a pontatlanságért a MÁV. A menetjegy árának 25 százalékára 30 és 119 perc közötti, 50 százalékára pedig 120 perces vagy azt meghaladó késés esetén tarthat igényt az utas.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.