BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötször annyi pénzt kap Hosszú Katinka, mint Phelps

Őrületes aránytalanságok vannak az olimpiai prémiumok között, az országonkénti rangsorban Magyarország a gáláns kategóriába sorolható.

Szépen kikerekedik a riói olimpián érmet szerző sportolók bankszámlája, de közülük is a legszebben a szingapúri Joseph Schoolingé. A vasárnap hajnali 100 méteres férfi-pillangóúszás nyertesének 753 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot utal a városállam, amely a legbőkezűbb e téren. Igaz, megteheti, hiszen története során mindössze négy sportolója nyert medált, de egyik sem aranyat. Egy szingapúri arany az amerikai harmincszorosát éri, és 25-en próbálkoznak begyűjteni az érmet, a dicsőséget és a vele járó summát. Összehasonlításképpen a háromszoros riói győztes Hosszú Katinka összesen 135 millió forintot kap az államtól, amihez még férje, egyben edzője, Shane Tusup révén is jön még néhány tízmillió. Jellemző az aránytalanságokra, hogy a Schooling mögött a második helyre hármas holtversenyben beúszó Cseh László csupán 25 millióval vigasztalódhat. Cseh, bár negyedik olimpiáján is lecsúszott az aranyról, az egyik legfelkapottabb reklámarcként ennek többszörösét is összehozhatja. A magyar arany 35, az ezüst 25, a bronz most 20 milliós jutalommal jár, de a dobogósok ennek sokszorosát is felvehetik majd életjáradékként. Ha egy sportoló kiöregszik, ami az állam szerint 35 éves korban történik meg, élete végéig kapja a járadékot, ami egy arany esetén most negyedmillió forint havonta. Három aranyérem után 333 ezer forint a havi fix, Hosszú Katinka például ennyit fog kapni. Megjegyzendő, hogy amíg a sakkozók a sakkolimpián nyert arany után ugyanannyit kapnak, mint Hosszúék, addig a nem olimpiai sportágak kiemelkedő szereplői általában forintban kifejezhető állami megbecsülésben nem részesülnek.

Visszaevezve a nemzetközi vizekre, egy aranyéremért Indonézia fizetné a második legmagasabb összeget, 383 ezer dollárt. Nem vállalnak túlzottan nagy rizikót, az ország sportolói az olimpiák történetében eddig mindössze hat arannyal dicsekedhetnek, Rióban pedig üres még a kosár, bár két súlyemelőjük csupán néhány kilóval maradt el attól, hogy jogot formáljon a 106 milliós forintnyi összegre. Igaz, a tollaslabdázóik még reménykedhetnek. Ilham Alijev azeri elnök sem tud egyelőre senkit sem megjutalmazni az aranyéremért járó 255 ezer dolláros, vagyis 71 millió forintos célprémiummal. Az 56 azeri olimpikon eddig csak két ezüstöt nyert. Az azeriek irigykedhetnek a kazahokra, akinél két versenyző, Dimitrij Balandin úszó és Nijat Rahimov súlyemelő már hazaviheti a 230 ezer dolláros, 64 millió forintos főnyereményt. Hozzájuk képest sóhernek tűnik az oroszok 61 ezer dolláros juttatása, azaz ők a magyar arany felét kínálják csak a győzteseiknek. Olaszországban 185 ezer dollár az aranyérem jutalma, a taljánok az olimpia félidejénél négyet gyűjtöttek be a legnemesebb medálból, de az érmeik száma könnyen megduplázódhat még.

A legjobban kereső olimpikonok (2015; millió dollár)

1. Kevint Durant (USA, kosárlabda) 56,2

2. Novak Djokovics (Szerbia, tenisz) 55,8

3. Neymar (Brazília, labdarúgás) 37,5

3. Rafael Nadal (Spanyolország, tenisz) 37,5

5. Nisikori Kei (Japán, tenisz) 33,5

6. Usain Bolt (Jamaica, futás) 32,5

7. Carmelo Anthony (USA, kosárlabda) 30,9

8. Serena Williams (USA, tenisz) 28,9

9. Kyrie Irwing (USA, kosárlabda) 27,6

10. Paul George (USA, kosárlabda) 24,1

(forrás: Forbes)Az olimpián eredetileg amatőrök is indulhattak, akik persze nem vettek fel pénzt a teljesítményük után. A Marketwatch külön kiemeli Nagy-Britanniát, amely tartja magát ehhez a hagyományhoz, és nem ad készpénzes juttatást az érmeseinek. Az Egyesült Államok is szűkmarkú, csupán 25 ezer dollárt (7 millió forint) fizet. A fenomenális Michael Phelps is csak 135 ezer dollárt úszott össze eddig a játékokon, ez 37 millió forintnak felel meg, Hosszú Katinka egyetlen aranyért kapott durván ennyit. Igaz, Phelps 23 eddigi aranyát nagyon jó árfolyamon váltotta át a szponzoroknál aprópénzre, személyes vagyonát az Investopedia 55 millió dollárra becsüli.

Ez is eltörpül ahhoz képest, amit az amerikai kosárcsapat, a Dream Team játékosai keresnek. Az olimpia legjobban fizetett sportolóit csokorba gyűjtő Forbes magazin szerint Kevin Durant a legnagyobb menő, a kosaras 56,2 millió dollárt dobott össze tavaly. Alapfizetése csupán 20,2 millió volt, a többit szponzoraitól kapta. A Nike például tíz év alatt 300 millió dollárt fizet azért, hogy „KD” az ő termékeit reklámozza. A kosarasokon kívül a teniszezők és a golfozók reklámértéke a legnagyobb, a listán köztük kakukktojásként szerepel Usain Bolt jamaicai sprinter, aki mindössze 2,5 milliót keresett futással, arcát és lábát viszont 30 millióért adta el eddig különböző termékekhez.

2. Novak Djokovics (Szerbia, tenisz) 55,8

3. Neymar (Brazília, labdarúgás) 37,5

3. Rafael Nadal (Spanyolország, tenisz) 37,5

5. Nisikori Kei (Japán, tenisz) 33,5

6. Usain Bolt (Jamaica, futás) 32,5

7. Carmelo Anthony (USA, kosárlabda) 30,9

8. Serena Williams (USA, tenisz) 28,9

9. Kyrie Irwing (USA, kosárlabda) 27,6

10. Paul George (USA, kosárlabda) 24,1

(forrás: Forbes) Hosszú Katinka összesen 135 milliót kap az érmeiért. fotó: Szabó Miklós -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.