BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehagyta a vidék Budapestet

Szépen pörög az idén a vidéki turizmus, ráadásul a külföldi vendégek vonzásában a vidéki szállodák messze megelőzték a fővárosi hoteleket

Tartós trendnek ígérkezik az idén, hogy a turizmus dinamikus növekedéséből jobban profitálnak a vidéki szállodák, mint a fővárosiak. Január és augusztus között több mint a duplájával, 7,8 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a magyar szállodákban, miközben a külföldieké 3,5 százalékkal – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb elemzéséből. A szakértők szerint a belföldi turizmust látványosan pörgeti a keresetek emelkedése, az erősödő fogyasztási kedv és az alacsony üzemanyagárak.

A növekedésben természetesen nagy szerepe volt a SZÉP-kártya 4,6 százalékkal bővülő szállodai felhasználásának is. „Van egy széles réteg, amely a SZÉP-kártyája keretéig utazik és költ, legfeljebb egy kis extra kifizetésére hajlandó. Mellettük folyamatosan bővül egy olyan réteg is, amely évente többször is utazik, a nyaralás mellett őszi és téli wellnesshétvégéket is beiktat a programjába” – mondta a Világgazdaságnak Kerek Péter, az Accent Hotel Management Kft. értékesítési és marketingigazgatója.

Ráadásul a vidéki Magyarországon pihenő külföldiek száma is növekedésnek indult. A külföldi vendégszám emelkedésében az idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. Az első nyolc hónapban a Budapesten kívüli szállodákban a külföldi vendégéjszakák száma 9,6, a fővárosban csak 0,4 százalékkal nőtt. A balatoni régióban levő szállodák összes forgalma 8,2, szobaárbevétele 12 százalékkal múlta felül a bázist. A statisztikák azt mutatják, hogy elsősorban a szomszédos országokból nőtt meg a turistaforgalom: az átlagot messze meghaladó mértékben növekedett a szlovák, a cseh, a román és az ukrán turisták száma.

Ez a trend azért érdekes, mert az elmúlt években Budapestre koncentrálódott a külföldi turistaforgalom, vidéken legfeljebb stagnálni tudott évről évre: a turisztikai rekordévnek számító 2015-ben is csak a 2000-es szinten maradt a külföldiek száma. Még a Budapest utáni legjelentősebb turisztikai régiónak számító Balatonon is sokat veszített nemzetközi vonzerejéből az elmúlt évtizedben: 2000-ben a szállodai vendégéjszakák 64,5 százaléka még külföldi volt a tó környékén, ám részarányuk 2015-re 33,6 százalékra csökkent.

A vidéki szállodák forgalomnövekedésében szerepe lehet annak is, hogy a fővárosi hotelek gyakorlatilag megteltek, a főszezon egyre több napján már csak a szobaszám bővítésével lehetne több vendéget elhelyezni – magyarázta Kerék Péter. Az Accent által üzemeltetett három budapesti hotelben április elejétől október végéig tartó főszezonban gyakorlatilag egy gombostűt sem lehet leejteni. Igaz, mindhárom szálloda a belváros központi részén működik, amely különösen vonzó a külföldiek számára. Kiváló turisztikai adottságai mellett a nyugat-európai terrorfenyegetettség is felértékelheti a „nyugodt” és jó ár-érték arányú desztinációnak számító Magyarországot – tette hozzá Kerek Péter. A vidéki turizmus ugyanakkor szépen bővül, és az 50-60 százalékos szállodaikapacitás-kihasználtság mellett még van tere a további fejlődésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.