BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatósági fellépés miatt áll a Car4You

Rövidesen értesítést kaphat a Car4You arról, milyen mértékű bírságot kell fizessen az engedély nélkül végzett taxiszolgáltatása miatt – értesült a Világgazdaság. Négy hónap telt el azóta, hogy az Uber felfüggesztette magyarországi tevékenységét, s azóta Taxify néven jelent meg új cég a piacon, ám ezenkívül is van érdeklődés újabb taxitársaság alakítása iránt – válaszolta a Világgazdaságnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. A Taxify kapcsán a BKK jelezte, hogy a korszerű applikációs technológiát alkalmazó cég és taxis partnerei egyaránt rendelkeznek tevékenységi engedéllyel, vagyis jogszerűen szolgáltatnak. Tájékoztatásuk szerint miközben megalakult a Taxify, befejezte működését az RT5 és a Városi Taxit üzemeltető Centrum Taxi. Így jelenleg 11 minősített taxitársaság van Budapesten, s egy újnak a minősítése folyamatban van.

Kérdésünkre a BKK azt közölte lapunkkal, hogy a Car4You jelenleg illegálisan nyújt taxiszolgáltatást, mivel a társaság sofőrjei engedély nélkül dolgoznak. A Car4You Kft. emellett önálló diszpécserszolgálati tevékenységet folytat, ami úgyszintén engedélyköteles lenne. Az engedély nélküli szolgáltatás következménye pedig a bírságolás, de akár az autó rendszámát is levehetik, és a sofőr forgalmi engedélyét is bevonhatják.

A BKK az adóhatósággal és a rendőrséggel együttműködésben folytatott ellenőrzéseket. Ezek eredményeként tudnak arról, hogy a rendőrség elvette azon gépjárművek forgalmi engedélyét, amelyekkel engedély nélkül taxiztak. Folyamatban van az ellenőrzési dokumentáció feldolgozása, amely alapján kiszabhatják a bírságot. A BKK tudomása szerint egyébként a Car4You jelenleg szünetelteti a „taxi”-tevékenységet, vélelmezhetően az utóbbi időben lefolytatott eredményes hatósági ellenőrzések miatt.
A BKK arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a taxis szolgáltatás szabályozásában változás várható. Nemcsak a fővárosi taxirendelet, hanem a teljes jogszabályi környezet módosítása szükséges. Ezzel kapcsolatban folyamatban vannak a szakmai egyeztetések, de ezek egyelőre még nem publikusak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.