BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az üzemanyagár bő felét továbbra is az adó teszi ki

Január 1-jétől, azaz a jövedéki adók változatlanul hagyása után is az adók teszik ki a Magyarországon eladott benzin és gázolaj végfelhasználói árának több mint a felét.

A benzin esetében maradt a literenkénti nettó 125 forintos, fix adó. Szeptember előtt még nettó 120 forintot fizettünk azért, mert a Brent olaj hordónkénti ára 50 dollár fölött volt, és az adó mértékét a szabályozás az olajárhoz köti. Legközelebb jövő áprilisban csökkenhet a közteher, ha az olaj átlagára újból túllépi az 50 dollárt. Gázolaj esetében a helyzet hasonló, csak ott a mostani 120,35 forintos nettó jövedéki adóval szemben a szeptember előtti nettó 110,35 forint volt.

Az előbbiek alapján egy nagyjából reális, 360 forintos literenkénti árat feltételezve (tehát hangsúlyozottan nem tényleges árral számolva) a benzin árának jövedékiadó-tartalma körülbelül 35 százalék, a gázolajé pedig – 370 forintos ár mellett – 33 százalék. A kalkuláció a Magyar Ásványolaj Szövetségtől (MÁSZ) kapott árszerkezeti táblázatból adódik. Ebből az is kiderül, hogy az üzemanyagáron belül fix elem még a benzin esetében az 1,73 forintos, a gázolajnál az 1,62 forintos készletezési díj. A további árösszetevők már az üzemanyagok előállítási és kereskedelmi költségei. Mindezek összegére rakódik a 27 százalékos áfa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.