BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elővételben megvehetők a matricák

Januárban nem kell tolongani ahhoz, hogy az autósok megvásárolhassák az országos, illetve a megyei matricákat, ezeket december 8-tól elővételben is meg lehet venni – jelentette be tegnap Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. A személygépkocsik után a hazai gyorsforgalmi utakon fizetendő útdíjak öt éve változatlanok – emelte ki az államtitkár.

A jövő évi országos és megyei matricák érvényességi ideje 2017. január 1-jétől kezdődik és 2018. január 31-én éjfélig tart – hangsúlyozta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szolgáltatási igazgatója. Újdonság, hogy megjelenik a kínálatban a Vas megyei vignetta, miután átadták az M86-os Csorna–Szombathely közötti szakaszát, amelyet így már megyei matricával is lehet használni.

Idén az első 11 hónapban megközelítőleg 12 millió e-matrica fogyott, 7,4 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. A heti és a havi matricák darabszáma átlag alatt nőtt, az éves országos és megyei matricáké viszont jóval átlag felett, körülbelül 14 százalékkal haladta meg a tavalyit – tette hozzá az igazgató.

A kormány tavaly, a költségvetési törvény készítésekor azzal számolt, hogy idén összesen mintegy 187,5 milliárd forint érkezhet az államkasszába az útdíjakból. Ezt az értéket már október közepén elérte a NÚSZ, és ma már látszik, hogy ennél jóval több, körülbelül 213 milliárd forint folyhat be a személy- és a teherautók után. Az e-matricákból a tervezett 50 milliárd helyett 58 milliárd forint folyhat be. Jövőre az idei évre tervezettnél valamivel nagyobb bevételt tartalmaz a központi költségvetés.

A fejlesztési minisztérium a továbbiakban is vizsgálja a szolgáltatások igénybevételét megkönnyítő informatikai fejlesztések lehetőségét a teljes közlekedési ágazatban – közölte Tasó. Jelenleg is több „csatornán” lehet e-matricát vásárolni. A Nemzeti Mobilfizetési (NM) Zrt. 2014. július 1-jével, eleinte hat viszonteladó bevonásával kezdte meg az e-matrica mobilfizetéses értékesítését. Egyre nagyobb az érdeklődés az elektronikus fizetési megoldások iránt, amit jelez, hogy jelenleg az NM 15 viszonteladója kínálja a mobilfizetéssel elérhető autópálya-matricát – mondta Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.