BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lehet több tucat feltöltős SIM-kártyát vásárolni

A későbbiekben nem fordulhat elő olyan helyzet, mint a közelmúltban, amikor egy magánszemély kétszáz előre fizető (prepaid) SIM-kártyát vásárolt. A tervek szerint ugyanis egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti előfizető pedig legfeljebb ötven előre fizetett díjú kártyával rendelkezhet egy szolgáltatónál – mondta Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főosztályvezetője egy csütörtöki sajtótájékoztatón. (Az ország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire szigorította a prepaid SIM-kártyákkal kapcsolatos szabályozást, a rendeletet tervezetet pedig a most napirenden lévő véleményezés alapján dolgozzák ki).

A törvény szerint a szolgáltatóknak a szerződés megkötésekor ellenőrizniük kell vásárló személyazonosságát, ezt követően pedig évente. Ehhez a központi nyilvántartóban szereplő adatokat használhatják. Külföldiek esetében ha a szerződő előfizető nem rendelkezik a személyazonosság igazolására alkalmas magyar hatóság által kibocsátott okmánnyal, a szolgáltató az ellenőrzést a szerződő fél – az egyéni előfizető vagy üzleti előfizető esetén a szerződést aláíró személy – által személyesen bemutatott Magyarországra történő beutazásra vagy magyarországi tartózkodásra jogosító okmány vagy engedély alapján végzi el.

Az alkalmankénti feltöltéseknél viszont nem kell a személyazonosságot ellenőrizni (főként nem a feltöltő személyét), hisz ez nem minősül új szerződésnek, csak a megállapodás időtartama változik meg. Jelenleg körülbelül 4,8 millió prepaid előfizetői szerződés lehet, ezek egy része „alvó”, vagyis körülbelül három millió lehet azoknak a száma, amelyet érint a szabályozás, vagyis ezeknél a szolgáltatónak a következő év közepéig ellenőrizni kell az ügyfél adatait. 

Nyilvántartják az adatokat

Az NMHH azon is dolgozik a magyarországi hírközlőhálózatok nyilvántartásán, az évtizedek alatt felhalmozódott adattárból nehéz adatokat kinyerni, az új, térinformatikai alapú rendszer ezt is megkönnyíti – emelte ki Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.