BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas vámmal büntetné Trump a német autógyárakat

Estek a német autógyártók, a BMW, a Daimler és a Volkswagen részvényei arra a hírre, hogy a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump belengette: 35 százalékos importvámot fog kivetni az USA piacaira behozott külföldi autókra – adta hírül a Reuters hétfőn.

Mindhárom autógyártó komoly beruházásokat folytatott Mexikóban, – ahol az előállítási árak lényegesen alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban –, abban a hiszemben, hogy a kisautókat az USA piacain értékesítik. Egy hétfőn a német Bild magazinban közzétett interjúban Trump élesen kritizálta a német vállalatokat, amiért nem amerikai földön állítanak elő még több járművet – írja hétfői cikkében a Reuters.

"Ha autókat akarnak gyártani a világon, sok sikert kívánok hozzá. Gyárthatnak autót az Egyesült Államoknak, de minden egyes behozott autóért 35 százalékos adót fognak fizetni" – mondta Trump a német magazinnak. "Elmondanám a BMW-nek, hogy ha gyárat építenek Mexikóban azzal a szándékkal, hogy az USA-ban adják el az autókat, 35 százalékos adó nélkül ezt elfelejthetik" – mondta Trump, hozzátéve, hogy a gyártóknak inkább Amerikában kellene üzemeket építeniük.

Mind a Mercedes-Benz, mind a BMW már jókora gyárral rendelkezik az Egyesült Államokban, ahol sportcélű haszonjárműveket (SUV) állítanak elő.

A BMW részvényei 0,85 százalékot estek, a Daimleré 1,54 százalékkal lett alacsonyabb, míg a Volkswagen 1,07 százalékkal került beljebb a kora reggeli kereskedések során Frankfurtban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.