BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már több mint 20 millióba kerül egy átlaglakás Budapesten

Tovább emelkedtek a hazai lakásárak 2016 harmadik negyedévében a második negyedéves lassulás után, de a forgalom is tovább bővült. A Balla Ingatlanirodák várakozásai szerint az idei évben már korrigálnak az árak.

3,4 százalékkal emelkedtek 2016 harmadik negyedévében - vagyis július és szeptember között - az árak a használt lakások piacán, azt követően, hogy a második negyedévet még 1,3 százalékos csökkenés jellemezte. Az áremelkedés tehát ismét beindult, ahogy a forgalom is tovább növekedett - állapította meg legfrissebb lakáspiaci jelentésében a KSH. A Balla Ingatlan szerint azonban a 3 hónap múlva érkező negyedik negyedéves adatok már kevésbé derűs képet festenek majd.

Emelkedő árak, bővülő forgalom

2016 harmadik negyedévében 14 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom, azaz ennyivel több lakást adtak el az országban, mint egy évvel korábban. Ezzel az értékkel még mindig csak közelítettük a válság előtti szintet, de nem értük el azt.

Az árak is tovább emelkedtek: ha összesítjük 2016 első három negyedévének eredményeit, akkor látható, hogy 10 százalékos tiszta áremelkedésre került sor. A tiszta áremelkedés azt mutatja, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ugyanazokat az ingatlanokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a tényleges áremelkedés mértéke mindössze 0,8 százalék volt 2015-höz viszonyítva, mivel az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott.

Egyre kisebb lakásokat veszünk

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy egy budapesti használt lakás átlagára 20,3 millió forint volt a tavalyi év első három negyedévében, vagyis 3 millió forinttal drágább, mint egy évvel korábban. A négyzetméterárak viszont ennél is nagyobb mértékben, 19 százalékkal nőttek. Ugyanis a piaci forgalom eltolódott a kisebb lakások felé, melyek a négyzetméterárakat tekintve drágábbak. Vagyis egyre kisebb lakásokat veszünk.

Az elmúlt években a budapesti, kisméretű lakások ára emelkedett a legnagyobb mértékben a lakáspiacon: 2008 óta 34-36 százalékkal. Ez azért is lényeges, mert a fővárosban az értékesített lakások átlagos alapterülete 58 négyzetméter, valamint az értékesített lakások közel kétharmada 60 négyzetméteresnél kisebb. Ráadásul a fővárosban a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése is növekedni tudott: a korábban jellemző 25 százalék alatti értékről 26 százalék fölé emelkedett.

Jön a korrekció?

Az árak tehát még emelkedtek a harmadik negyedévben, de Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint az azt megelőző másfél évben a fővárosra jellemző 30, de a felkapottabb kerületekben és lakástípusoknál az 50-60 százalékot is elérő áremelkedés a tavalyi év negyedik negyedévében véget ért. Egyre több jel utal ugyanis a kifulladásra: elmaradozó vevők, mérséklődő ajánlatok, növekvő alkuk. Így az eladási árak 2017 legelején inkább már csak stagnálnak, a forgalom növekedése megtorpant, a vevők pedig messze elkerülik a túlárazott ingatlanokat. A szakember várakozásai szerint 2017-ben akár 5 százalékos ingatlanár-csökkenésre is sor kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.