BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Abe Sindzó ajándékkal készül Washingtonba

Japán egyelőre nem változtat a monetáris politikáján – szögezte le a szigetország jegybankjának elnöke, alig pár órával azelőtt, hogy Abe Sindzó miniszterelnök elindult volna Washingtonba

A kereskedelmi többletét és árfolyam-befolyásoló magatartását ért amerikai bírálatokra válaszul előremenekül Abe Sindzó japán kormányfő, aki pénteken Wash­ingtonban tárgyal Donald Trump elnökkel, majd szombaton vendéglátója floridai birtokán golfozás közben folytatja az egyezkedést.

A kormányfő elutazása előtt a japán jegybank megerősítette, hogy a kétszázalékos inflációs cél elérése érdekében egyelőre nem változik a monetáris politika, vagyis a jen erről az oldalról nem kaphat támaszt. A miniszterelnök pedig bekérette az amerikai érdekeltségekkel rendelkező nagy japán vállalatok terveit, hogy előhozakodhasson velük az Egyesült Államokban. S bár a cégek jelezték, hogy pusztán Trump megválasztása miatt nem módosítják beruházásaikat, a napirenden szereplő fejlesztésekből is az jön ki, hogy 700 ezer új amerikai munkahely keletkezhet, s ennek nyomán 450 milliárd dollárnyi piacbővülés várható. Japán kész részt venni az amerikai infrastruktúra-fejlesztési tervek megvalósításában is.

Elemzői vélemények szerint alighanem az a cél vezérli Abe Sindzót, hogy finomítsa Trump kereskedelmi ismereteit, és mélyebben beavassa őt a gazdasági kapcsolatok japán olvasatába. A szigetország ugyanis Nagy-Britannia után a második legnagyobb befektető az Egyesült Államokban, a működőtőke-állománya már eléri a 400 milliárd dollárt, s ennek révén 1,7 millió állás jött létre az amerikai gazdaságban, tavaly Japán 60 milliárd dolláros kereskedelmi többletet halmozott fel a tengerentúli gazdasággal szemben. Az árfolyam-befolyásolás vádját is visszautasítja Abe Sindzó, s a világ vezető gazdasági lapjai is egyöntetűen azt írják: Japán hosszú évek óta nem avatkozott be a devizapiacokon a jen gyengítése és ekként az export fokozása érdekében. Ám tény az is, mutatott rá a Financial Timesnak nyilatkozva Wendy Cutler, aki a csendes-óceáni kereskedelmi tárgyalások (TPP) során amerikai részről a japán szakértőkkel tárgyalt, hogy az árfolyam kényes kérdés Tokió számára, s Abe Sindzó kormánya csak nagyon nehezen egyezett bele egy jelképes nyilatkozat aláírásába, amelyben a kurzus alakítását a piaci erőkre bízza.


A TPP-ről éveken át egyezkedett tizenkét ország, s Japán azt remélte, hogy ez a csendes-óceáni partnerség kordában tartja majd Kína terjeszkedését a térségben. Ám a Trump-kormányzat felmondta a kész, de még sehol sem ratifikált szerződést, s inkább kétoldalú megállapodást ajánlott fel Japánnak és a többi érintettnek. A kormányfő köreiből származó értesülések szerint azonban Abe nem fogja szorgalmazni Washingtonban a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény előkészítését, mert akkor az összes nehéz és érzékeny téma – az árfolyamtól az autóiparig – újra előrekerülne.

A részleteknél azonban most fontosabb az összkép. Abe azt szeretné megtudni Trumptól, hogy a TPP felmondása után miként képzeli el az ázsiai – s nemcsak a gazdasági, hanem a gazdasági és katonai – kapcsolatok jövőjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.