BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pereskedik a Vodafone

Erősen gondolkodik a Vodafone Magyarország azon, hogy polgári bíróságon is beperli a Magyar Telekomot

Erősen gondolkodik a Vodafone Magyarország azon, hogy polgári bíróságon is beperli a Magyar Telekomot és a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóságot (KEF), mert a mobiltelefon-társaság szerint jogellenesen szerződést kötöttek – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

Az ügy előzménye, hogy a Telekom nyerte el a KEF mobilszolgáltatás nyújtására vonatkozó pályázatát úgy, hogy a Vodafone-t túl alacsony árajánlatára hivatkozva zárták ki. A Vodafone ezért előbb előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett a KEF-nél, majd pedig a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordul, de mindkettő elutasította beadványát. Ezt követően a mobiltelefon-társaság az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a KEF határozatát, az kérve, hogy – ideiglenes intézkedésként – tiltsa meg a cégeknek a szerződés megkötését, amíg nem születik döntés.

Ez az eljárás még folyamatban van. Közben a Telekom és a KEF aláírta a szerződést, ami a Vodafone szerint jogellenes. Ráadásul amennyiben akár a munkaügyi bíróság vagy a polgári bíróság helyt ad a Vodafone-nak, könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd semmisíteni a szerződést. Ez pedig nemcsak a Telekom és a KEF szerződését érinti, hanem az állami intézmények és a Telekom között időközben megkötött megállapodásokat is.

A KEF két-három évente megversenyezteti a szolgáltatókat, ezen legutóbb – 2014-ben – a Vodafone Magyarország nyert, most pedig a Telekom, annak ellenére, hogy a bírálat során a legnagyobb, 70-es súlyszámmal az ár szerepel, márpedig a két cég ajánlatában jelentős eltérés volt a Vodafone javára. Egy hónapra, egy SIM-kártyára a Vodafone 2317 forintos, a Magyar Telekom pedig 3603 forintos ajánlatot tett.

Király szerint azért alakulhatott ki a mostani helyzet, mert a Vodafone megerősödése sérti a Telekom üzleti érdekeit. Az utóbbi társaság ugyanis – tette hozzá – az elmúlt 24 hónapban rendre ügyfeleket szerzett a két konkurensétől, miközben az egyébként is nyereséges Vodafone pénzügyileg tovább erősödött, folyamatosan növelte bevételét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.