BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több munkaerő-kölcsönző is bedobhatja a törölközőt

Egy kormányrendelet-módosítás következtében több munkaerő-kölcsönző is befejezheti tevékenységét, mert 2 millióról 5 millió forintra emelték a kötelező vagyoni biztosítékot. A rendelet nagy hatással lesz azokra a vállalatokra, melyek munkaerő-kölcsönzéssel oldják meg a többletmunka elvégzését.

2016. december 1-től módosult a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről, folytatásának feltételeiről szóló kormányrendelet. A változás legmarkánsabb része, hogy 2 millió forint helyett 5 millió lett az előírt vagyoni biztosíték összege - figyelmeztet a BDO Magyarország közleménye.

A már működő munkaerő-kölcsönző cégeknek 2017. február 28-ig kell az erre a célra elkülönített letéti számlán elhelyezniük a többlet-összeget és ezt igazolni a nyilvántartó kormányhivatal felé. A kormányhivatal az igazolást elmulasztó munkaerő-kölcsönzőt törli a nyilvántartásból.

A rendelet közvetve a kölcsönvevő munkáltatókat is érinti. Amennyiben egy munkaerő-kölcsönző nem igazolja határidőig a megemelt vagyoni biztosítékot, nem lesz jogosult a munkavállalókat munkaerő-kölcsönzés keretében átengedni a kölcsönvevő részére sem.

A módosítás eredményeképpen jelentősen csökkenhet a munkaerő kölcsönzésével foglalkozó cégek száma. Egyrészt nehezebb lesz ilyen tevékenységre engedélyt szerezni, másrészt a már nyilvántartásba vett cégek közül is minden bizonnyal lesznek olyanok, amelyek nem tudják a megemelt vagyoni biztosítékot igazolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.