BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vodafone vs. Telekom: mindenki perel mindenkit

A Vodafone polgári peres eljárást is indít az állami mobil­szolgáltatási tender ügyében; a Telekom szintén perel.

Egymásnak esett a két nagy távközlési cég: előbb a Vodafone helyezte kilátásba, hogy beperli a Magyar Telekomot, amely most szintén ezt kezdeményezi. Az éles konfliktust pedig a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) közbeszerzési pályázata váltotta ki. Ezt a Telekom nyerte, a Vodafone-t pedig a túlzottan alacsony ár miatt kizárta a pályázatból.

Ám a Vodafone ezt nem hagyta szó nélkül, a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult, amely elutasította a beadványát. Ezután a távközlési társaság a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, amelytől azt is kérte, hogy ideiglenes intézkedésként tiltsa meg a Telekom és a KEF közötti szerződés megkötését az eljárás lezárásáig. A bíróság csütörtökön meghozta ezt a döntést, csakhogy addigra a két érintett megkötötte a szerződést.

Ezért a Vodafone Magyarország a Magyar Telekom és a KEF ellen is peres eljárást indít a Budai Központi Kerületi Bíróságon, mivel álláspontja szerint jogellenesen került sor a Telekom és a KEF közötti szerződéskötésre – mondta Király István vezérigazgató-helyettes. A Vodafone szerint a székesfehérvári bíróság döntése alapján a Telekom nem köthet további szerződéseket az állami vállalatokkal, és ha mégis kötne ilyet, akkor az érvénytelen lenne, hiszen a hatályos szerződések szerint jelenleg a Vodafone az állami intézmények szolgáltatója – hangsúlyozta Király István. (Korábban ugyanis a Vodafone nyerte meg három évre a pályázatot, amit ezúttal a Telekom).

A Telekom nem hagyta szó nélkül a Vodafone bejelentését, szerintük a KEF és a Magyar Telekom között jogszerű és eredményes közbeszerzési eljárás eredményeként jött létre a megállapodás. A február 6-án aláírt szerződést a felek valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét maradéktalanul betartva kötötték meg. A szerződés jogszerű és érvényes – emelte ki a Telekom.

A Vodafone által hivatkozott, a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 9-i – vagyis a jogszerű szerződéskötést követő – döntése nem jár azzal a hatással, hogy az érvényesen létrejött szerződést utólag érvénytelenné tenné – emelte ki a Telekom, amely szerint valótlan a Vodafone azon állítása is, hogy a Telekom nem köthet további szerződéseket az állami vállalatokkal.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a teljes érintetti kör jogszerűen és érvényesen köthet szerződést a KEF eljárásában nyertes ajánlattevővel, a Magyar Telekommal. A Vodafone valótlan tényállításai miatt a Telekom pert fog indítani a Vodafone ellen – jelentette be a Telekom, amely kiemelte, a Vodafone sajtókommunikációja és az érintett ügyfeleknek küldött tájékoztatása több valótlan állítást tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy megtévesszék az ügyfeleket, ezért felszólította a Vodafone-t a szerinte jogsértő gyakorlat azonnali megszüntetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.