BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar Viltin Galéria a párizsi rajzvásáron

Első alkalommal és egyedüli magyar kiállítóként vett részt a budapesti Viltin Galéria Párizsban a 11. alkalommal megrendezett, Drawing Now elnevezésű A kategóriás rajzvásáron. A vásár Emergency szekciójában mutatkozott be, ahol a kurátorok és gyűjtők új művészeket, friss, izgalmas alkotásokat, új megközelítéseket várnak. Az utóbbi években a papíralapú kortárs műtárgyak iránt egyre fokozottabb az érdeklődés intézményi és gyűjtői szinten egyaránt, és egyre hangsúlyosabbak ezek az alkotások olyan nagyszabású művészeti seregszemléken is, mint a Documenta, a Manifesta vagy a különböző biennálék. A különféle anyagok használatával való kísérletezés, az interdiszciplináris felületek bevonása, nemcsak a műfajok közti határátlépések, hanem a különböző technikák elegyítése kísérleti alapon az egyik fő iránya most a művészetnek, és a papír kitűnő alapot biztosít a technikai kísérletezgetésekhez.

A papír felületére nemcsak ceruzával vagy szénnel, de akrillal, olajjal, pasztellel, krétával is alkothatunk, eltérő anyagokat applikálhatunk rá, vagy kollázst készíthetünk. Olyan szabadságot ad a művészi kifejezéshez, amelyet egyetlen más technika sem. Másfelől a papíralapú művészet felfutásának oka sokkal prózaibb: a válság idején kockázatmentesebb volt ilyen munkákba fektetni. A paperworks reneszánsza nem múlt el, az idei vásárt is kísérletező kedv jellemezte. A Viltin Galéria portfóliójában erőteljesen jelen van a papíralapú művészet. Nagyméretű fő műveket vittek: Tibor Zsolt, Andreas Werner és a galéria művészeti vezetőjeként is tevékenykedő Iski Kocsis Tibor műveit, amelyek kurátorok és gyűjtők érdeklődését is felkeltették.

Több kiállítási meghívással, konkrét eladásokkal és folyamatban lévő tárgyalásokkal zárták a vásárt. A Viltin a kelet-európai régióból elsőként igyekezett pozicionálni magát e speciális piacon, kapcsolatrendszer kiépítésére törekedve. Segítette őket a kelet-európai művészetre irányuló fokozott figyelem. A nyugati művészeti piacot aktuálisan izgatja e régió művészetének eltérő inspirációs közege. Az Iski Kocsis Tibor szénnel készült rajzaira jellemző akadémista gondolkodás Nyugat-Európában kuriózum, s a rajzok intim világa, a művész tetten érhető személyes jelenléte felkeltette a vásár látogatóinak és a szakmának az érdeklődését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.