BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem félmillió dollárt fizetnek a korábbi vezérek

Az amerikai piacfelügyelet (SEC) jelentése szerint a Magyar Telekom korábbi vezére, Straub Elek és stratégiai igazgatója, Balogh András elfogadta, hogy fejenként 250 ezer, illetve 150 ezer dollár bírságot fizetnek.

Az amerikai piacfelügyelet (SEC) jelentése szerint a Magyar Telekom korábbi vezére, Straub Elek és stratégiai igazgatója, Balogh András elfogadta, hogy fejenként 250 ezer, illetve 150 ezer dollár bírságot fizetnek, amiért még 2005 és 2006 során megsértették az úgynevezett külföldi korrupt gyakorlatokat tiltó törvényt (Foreign Corrupt Practices Act) – tette közzé a Reuters hírügynökség az április 24-i keltezésű határozatot. A peren kívüli megállapodást még jóvá kell hagynia a bíróságnak.[caption id="" align="alignleft" width="597"]Kép: Móricz-Sabján Simon Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

A Magyar Telekomnál még 2006-ban robbant ki a botrány. A vád szerint a távközlési társaság akkori vezetői macedón és montenegrói hivatalos személyeket fizettek le a piacszerzés, illetve az esetlegesen megjelenő új konkurencia ellehetetlenítése érdekében. A SEC szerint a Magyar Telekom macedóniai leányai mintegy 6 millió dollárt fizettek hamis tanácsadói és marketingszerződések formájában, egy másik ügylet keretében, Montenegróban pedig 9 millió dollárt folyósítottak négy hamis szerződéssel az állami telekommunikációs vállalat privatizálásának kapcsán. Az amerikai hatóságok azért keveredtek az ügybe, mert a Magyar Telekomot akkor még az amerikai börzén is jegyezték.

A hazai társaság 2011 decemberében összesen 95 millió dollár büntetést fizetett az ügy lezárása érdekében. A botrányban szintén érintett Morvai Tamás, aki a Telekom stratégiai igazgatója volt, szintén vádalku keretében 60 ezer dollár büntetést fizetett, amit már február elején jóváhagyott az amerikai bíróság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.