BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kína

Kína a Japán útra lépett

Lassuló gazdaság, deflációs veszélyek, rossz gazdasági szerkezet, kedvezőtleg demográfiai tendenciák. Pár éve Japánról lehetett mindezt elmondani, most Kína jellemzői ezek.

Gyakori az összehasonlítás a két legnagyobb ázsiai hatalom, Kína és Japán között. A kínai nagy menetélésnek úgy tűnik vége, a Mennyei Birodalmat gazdasági sokkok tépázzák. Japán ezzel szemben feljövőben van, úgy tűnik végre sikerül kikecmeregnie az évtizedekig tartó gazdasági bénultságból és a deflációs spirálból.

Kína
Csalódott utazó a Holdújévi ünnepek idején - Kína kiábrándulóban van / Fotó: Imaginechina via AFP

Az elmúlt 20-30 év egyik globális uralkodó narratívája az volt, hogy  Kína elkerülhetetlenül utoléri és végül háttérbe szorítja az Egyesült Államokat, mint a világ legnagyobb és legdinamikusabb gazdaságát. Ez a nézet mára erősen megkérdőjeleződött. A pénzügyi válság utáni korszak különösen eufórikus volt Kínával kapcsolatban, mivel az folyamatosan cáfolta a pesszimisták véleményét - foglalja össze a helyzetet a Financial Times.

Kína GDP-je 2010 eleje és 2020 vége között folyó dollárban kifejezve mintegy 11,6 ezer milliárd dollárral nőtt. Ez nagyjából annyi, mintha egy évtizeden keresztül minden évben (!) 

  • majdnem négy brit vagy indiai, 
  • majdnem három német, 
  • több mint két japán 
  • és egy indonéz országot adnánk hozzá.

 Hihetetlen fejlődést láthattunk. 

Mára már viszont teljesen megváltott a helyzet. A Kínáról érkező hírek kísértetiesen hasonlítanak a pár éve-évtizede Japánról szóló tudósításokhoz: túlfújt hitelállomány, rossz gazdasági szerkezet, deflációs veszélyek, lehangoló növekedési ráta, kedvezőtlen demográfiai folyamatok. 

Reménytelennek tűnik beelőzni az Egyesült Államokat

A Barclays elemzői szerint: Kína felgyorsult gazdasági fejlődése Japán háború utáni gazdasági csodájára emlékeztetett. Ráadásul egyes vélemények szerint Kína 2035-re a világ legnagyobb gazdaságaként megelőzi az Egyesült Államokat. Miután azonban évtizedekig gyorsan csökkentette a lemaradását az USA-hoz képest, 2022 óta Kína elkezdett teret veszíteni. Az USA gazdaságának megelőzése ma már távoli reménynek tűnik; a gyengülő munkaerőpiac, a csökkenő vállalati nyereségesség, a visszaeső ingatlanpiaci tevékenység és a kedvezőtlen adósság-deflációs dinamika aggodalmat kelt Kína hosszabb távú növekedési kilátásaival kapcsolatban. 

Úgy véljük, hogy Kína adósságleépítése még csak most kezdődött, és 2030 előtt valószínűleg nem fejeződik be, ami azt jelenti, hogy a fogyasztás és a beruházások strukturális ellenszele továbbra is fennmarad.

- írták a nagybank közgazdászai.

A Goldman Sachs nemrég megjegyezte, hogy Kína eladósodottsága (beleszámolva a gazdasági szereplőket és az államot is) valójában ismét növekszik, és valószínűleg idén átlépi a GDP 300 százalékát. A piacok is érzik ezt A 10 éves kötvények hozamában még viszonylag nagy, bár csökkenő a különbség Kína és Japán között. A hozamgörbe hosszabb végén azonban már erősen megjelennek a Kínával kapcsolatos pesszimista várakozások, elemzők szerint a két görbe közel jár ahhoz, hogy keresztezze egymást.

Az 1990-es évek eleji Japán és a mai Kína között számtalan párhuzam van - állapította meg elemzésében a Barclays. Bizonyos szempontból Kína mostanra inkább tűnik japánnak, mint Japánnak.  A japán gazdasági stagnálást a szakirodalom japanifikációnak (japanification) nevezi. 

Ezt az állapotot a lassú növekedés, az alacsony infláció és az alacsony kamatláb kombinációja jellemzi, amelyet romló demográfiai tendenciák kísérnek. 

Kína japánabb Japánnál

E jelenség mérésére egy japán közgazdász, Ito Takatoshi bevezette a Japanification Indexet, amely az inflációs ráta, a nominális irányadó kamatot és a potenciális, valamint az aktuális GDP közötti különbséget méri. A Barclays közgazdászai a kínai gazdaságra való alkalmazáshoz kiigazították az indexet és a GDP helyett a munkaképes korú népesség növekedésével helyettesítették be. (Ennek hátterében az áll, hogy a GDP-re vonatkozó becslések módszertana országonként erősen eltérő tud lenni, a munkaképes korú népesség változása pedig a legalapvetőbb meghatározója a hosszú távú növekedésnek.) 

A módosított index azt mutatja, hogy Kína gazdasága már japánabb a japánnál. 

Peking persze tökéletesen tisztában van ezzel a veszéllyel és egy sor gazdaságélénkítő intézkedést vezetett be - ígért meg. Közgazdászok megjegyezik azt is, hogy Kínának még mindig sok előnye van az 1990-es évek Japánjával szemben, nem utolsósorban az, hogy tanulhatna abból, amit a szomszédja elrontott. A harmadik negyedévben a várakozások szerint 4,5 százalékra visszaeső év/év alapon számolt GDP azonban nem ebbe az irányba mutat. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.