BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárlással erősíti pozícióit az ABB

Globális súlyú ipari automatizálási felvásárlást jelentett be a svéd-svájci ABB: a társaság az ausztriai B&R (Bernecker & Rainer Industrie-Elektronik GmbH) bekebelezéséről állapodott meg.

A vételárat a hasonló iparági vállalkozások értékelemzése alapján számították, de nem hozzák nyilvánosságra. Az önerőből finanszírozott tranzakció várhatóan 2017 nyarán zárul. Az ABB az ipari automatizálás világviszonylatban is meghatározó szereplője, több mint 100 országban 132 ezer főt foglalkoztat. Portfóliója teljessé válhat a B&R szoftveralapú, nyílt architektúrájú gép- és gyárautomatizálási megoldásainak megszerzésével.

 E megoldások globális piaca évi 20 milliárd dollárosra tehető, a szegmens legnagyobb független beszállítója a B&R az erről kiadott közlemény szerint. A B&R árbevétele túllépte a 600 millió dollárt, középtávú terve már 1 milliárd dollárról szól. Több mint 70 országban bő 3000 főt foglalkoztat. Ausztriai, eggelsbergi központja az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként működik tovább.

Az ügyletnek mindkét társaságon keresztül van magyarországi vonatkozása. Az ABB Kft. 1991-ben alakult, ma a hazai közmű- és energetikai szektor egyik vezető beszállítója. 2015-ben 12,8 milliárd forintos árbevétele, 435 milliós üzemi és 385 milliós adózott eredménye volt. Anyacége 885 millió forint osztalékot vett ki. A B&R termékeit a budapesti Dial-Comp Kft. forgalmazza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.