BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a nagy meglepetés: alig vásárolnak többet a magyarok

A nyers adat szerint 2017. februárjában az előző év azonos időszakához képest 1, míg a naptárhatástól megtisztítva 1,2 százalékos növekedést ért el a hazai kiskereskedelmi forgalom.

2017. februárban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,0, naptárhatástól megtisztítva 1,2 százalékkal nőtt, amelynek alakulásában a magas bázis hatása is szerepet játszott - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom növekedése Fotó: Szabó Miklós Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom növekedése Fotó: Szabó Miklós[/caption]Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Elemzők arra számítanak, hogy idén 4-5 százalékkal emelkedhet a kiskereskedelmi forgalom, a februári adat viszont csalódást okozott, miután jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól.

"A forgalom bővülése alulmúlta nemcsak a piaci konszenzust, de még a legvisszafogottabb várakozásokat is, amelyeket elsősorban a feszes munkaerőpiaci helyzet és a dinamikusan növekedő reálbérek fűtöttek" - közölte Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

"Az alacsony növekedési volumen részben betudható a tavalyi rendkívül magas bázisnak, hiszen 7,6 százalékos volt a tavaly februári naptárhatástól szűrt növekedés" - tette hozzá. Virovácz szerint az eltérés azonban rendkívül szembetűnő, hiszen 2013 óta nem regisztráltak ilyen alacsony növekedést a kiskereskedelmi forgalmat illetően. "Mindazonáltal a gyengébb adat továbbra is illeszkedik a 2016 eleje óta megfigyelt lassuló trendbe, vagyis folyamatosan mérséklődik a növekedés üteme" - emelte ki.

Az elmúlt hónapokban többször láthattuk, hogy az élelmiszer-jellegű üzletek forgalmának növekedése elmarad a másik két kategóriától, amelyet részben a fogyasztási szerkezet változása magyarázhat, mivel előtérbe kerülhettek a tartós fogyasztási cikkek. "Emellett a kiskereskedelmi termékforgalomra általánosan igaz, hogy ahogy a fogyasztás folyamatosan eltolódik a szolgáltatások irányába, egy lassabb növekedési ütem állhat be" - fogalmazott Virovácz.

Összességében az ING szerint a februári negatív meglepetés miatt nem változtattak a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésükön, azonban a negatív kockázatok erősödni látszanak.

A K&H Bank vezető elemzője szerint az idei kiskereskedelmi adatokból kiderül, hogy 2010-hez képest közel 20 százalékkal nőtt a forgalom. „Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy 2010-ben még nagyon erős volt a válság hatása, azaz nyomott volt a kiskereskedelmi forgalom. Majd volt a válságnak egy második köre, ami 2012-ben negatív tartományba lökte a kiskereskedelmi forgalmat, amely 2013-ban került emelkedőre” - mondta Németh Dávid. A kiskereskedelmi forgalom tavaly haladta meg először a 2006-os szintet.

A szakember szerint bár a kiskereskedelmi forgalom növekedésben van, nincs kiugró bővülés, annak ellenére, hogy a nettó reálbérek folyamatosan emelkednek. Az is látszik, hogy a fizetések emelkedése miatt a lakosság vásárlóereje nő, de egyelőre ez nem elsősorban a kiskereskedelemben csapódik le. Ebből a szempontból a legfontosabb kérdés, hogyan alakul a lakossági fogyasztás összetétele az idén. A háztartások ugyanis a magasabb jövedelmükből például megtakaríthatnak vagy szolgáltatásokat vásárolhatnak vagy akár külföldi utazásra is költhetik a többletet.

A jelenlegi kilátások alapján Németh Dávid úgy látja, ha következő egy-két hónapban nem látunk érdemi gyorsulást, akkor el kell búcsúznunk a tavalyi közel 5 százalékos dinamikától, így akár 3 százalékra lassulhat a bővülés üteme.

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének lassulása azért is meglepő, mert a gyors ütemű béremelkedés és a fokozatosan javuló fogyasztói bizalmi mutatók azt sugallták, hogy idén is lendületesen bővülhet a kiskereskedelmi forgalom - írja Ürmössy Gergely, az ERSTE Bank elemzője. Becslése szerint 3,4 százalékkal nőhet a magyar GDP 2017-ben, amelynek gerincét a háztartások bővülő fogyasztása adhatja. Azonban ha tartóssá válik a februárban látott folyamat, az lefelé mutató kockázatot jelent a növekedési előrejelzésre.

Jó év elé néznek a kereskedők

Bíztatóan indult az év a kiskereskedelemben, hiszen a januári adatok azt mutatják: a tavalyi év hasonló időszakához képest 3,7 százalékkal emelkedett a boltok forgalma. Elemzői vélemények szerint azonban ennél nagyobb növekedésre lenne szükség, hogy jobban felpörögjön a magyar gazdaság.

2017. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,7, naptárhatástól megtisztítva 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Átlépte a bűvös határt a hazai online kiskereskedelem

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.