BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalódást okozott most az Apple

Növekvő forgalom és nyereség jellemezte az Apple üzleti negyed­évét, mégis esett az árfolyam, mert a befektetők a lendület megtörésétől tartanak.

Az Apple-nek nagyot kell húznia az ősszel bemutatandó új iPhone-modellel, a tavaly szeptemberben kijött iPhone 7 iránt ugyanis egyre lanyhább az érdeklődés, miközben a globális piacvezető riválison, a Samsungon nem fogott akkorát a robbanásveszélyes Note7 csúcsmobilok visszahívása, mint azt korábban gondolták. Az Apple fő profitforrását jelentő okostelefonokból tudniillik a cég április 1-jével zárult második üzleti negyedévében világszerte 50,8 milliót adtak el, szemben az egy évvel korábbi 51,2 milliós volumennel.

A Bloomberg elemzői 51,4 millió forgalommal számoltak. Tim Cook vezérigazgató a gyorsjelentés közreadása után tartott elemzői konferencián a szokatlan visszaesést azzal magyarázta, hogy időközben a legújabb, 8-as szériáról túl sok és túl ígéretes hír látott napvilágot. Ez szándékuk megváltoztatására késztette az iPhone iránt érdeklődők jó részét, akik úgy látják, érdemesebb lesz megvárniuk vásárlásukkal az őszi modellfrissítést. Vagy már átpártoltak a konkurensekhez, hisz a Samsung múlt hónapban debütált S8-as készüléke meglehetősen jó fogadtatásra talált. A kínai versenytársakat is illik egyre komolyabban venni, a Huawei, az Oppo és a Vivo tudásában közeli, árában viszont sokkal kedvezőbb az iPhone-nál, s ez meg is látszik abban, hogy az amerikaiak Kínából származó bevételei éves összevetésben 14 százalékkal csökkentek.

A befektetők az iPhone-eladások váratlan visszaesése miatt aggódnak

Az is baj lehetett, hogy az Ap­ple korábban kétévente újította meg forradalmian az okostelefonjait, s ezt a periódust háromévesre tolta ki. Ami abból a szempontból jó előjel, hogy az iPhone 8-as épp egy új korszak nyitányát jelenti majd. A kedden kijött legújabb iparági hírek rá is erősítettek erre, a tízéves, születésnapi iPhone-t ugyanis kiterjesztettvalóság- (AR) funkciókkal, új kamerarendszerrel vértezik fel, új fémváza és hajlított szélű üvegből készült képernyője lesz. Az árfolyam erre új történelmi csúcsra ugrott, ám a csalódást okozó jelentés publikálása után 2 százalékot visszaadott az idén felmutatott 27 százalékos erősödéséből.

Az iPhone miatt aggódó befektetőket az sem nyugtatta meg, hogy a világ legértékesebb tőzsdei vállalata a tavalyi 10,5-ről 11 milliárd dollárra növelte adózott eredményét, miközben forgalma 4,5 százalékkal 52,9 milliárd dollárra bővült. Az egy részvényre eső eredmény 1,9-ről 2,1 dollárra nőtt. A cég a folyó üzleti negyedévre vonatkozó bevételi várakozásait 43,5-ről 45,5 milliárd dollárra emelte. Ennél az elemzők 200 millió­val jobbra számítottak.

S hogy további jó hírekkel szolgáljon, Tim Cook elmondta, hogy a szolgáltatások egyre jelentősebb bevételi forrást jelentenek, az iCloud, az App Store és az Apple Music fémjelezte üzletág bevételei 18 százalékkal, 7,04 milliárd dollárra bővültek a negyedévben. A cél a szolgáltatásokból befolyó bevétel megduplázása 2020-ig.

A menedzsment az érdeklődés fenntartása érdekében 50 milliárd dollárral fejelte meg a már megkezdett, 175 milliárdról szóló részvény-visszavásárlási programját, s a tavalyi 57 cent után 63 centes osztalékot fizet a negyedévre. Az Apple-nek március végén 257 milliárd dolláros készpénzállománya volt, ebből 238 milliárdot parkoltatott külföldön. Donald Trump amerikai elnök ennek a hazahozatalát könnyítené meg a 35 százalékot kiváltó tízszázalékos egyszeri kulccsal – ha megszavazzák az adócsomagját. Az Apple gyártóbázisainak hazaköltöztetése viszont nincs napirenden.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.