BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb teljesítményt várnak a Moltól

A négy vezető hazai tőzsdei cég közül elsőként a Mol fog jelenteni pénteken. Az elemzők javuló számokra számítanak szinte minden soron. A profit 5,7 százalékkal nőhet.

A hét utolsó tőzsdenapján teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol, jövő szerdán jön a Magyar Telekom, majd pénteken az OTP gyorsjelentése, és valamikor a jövő hét folyamán publikálja friss számait a Richter is. A Moltól javuló teljesítményt várnak az elemzők, főleg az olajár emelkedése miatt. Miró József, az Erste vezető elemzője szerint a kitermelésben elért eredmények nőhetnek, de a finomítói üzletág is pozitív meglepetéseket hozhat. A Bloom­berg konszenzusa 159,8 milliárd forintos tisztított EBITDA-t jelez a tavalyi első negyedév 144,4 milliárdja után. A lapunk által megkérdezett befektetési szolgáltatók ennél magasabb, átlagosan 160,2 milliárd forintos EBITDA-ra számítanak, ez 11 százalékos javulás év/év alapon. A profitsoron a tavalyi 58 milliárd után 61,3 milliárd forintra szól a prognózis, ami 5,7 százalékkal haladja meg a korábbit. Az Equilor 990, a Random 701 milliárd forintos árbevételt vár az első negyedévre.

Az OTP esetében is javuló számokat várnak a legtöbben. Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője szerint az a kérdés, hogy a hitelkihelyezések növekedése mennyire tudja ellensúlyozni a kamatmarzsok csökkenését. Az Equilor 188 milliárd forintos árbevételt és 51,7 milliárd forintos nettó profitot vár az első negyedévben, 2016 első negyedévében ez 177,5, illetve 34,2 milliárd forint volt. Az OTP az első körös elemzői konszenzust egyébként május 5-én adja ki.

A Richter esetében elsősorban az orosz rubel árfolyama befolyásolja az árbevételt. A lengyel értékesítés megugrott az influenzajárvány miatt, ezt egyszeri tételként könyvelik el. Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzője szerint az ukrán és az orosz piacon az értékesítés javulhatott az első negyedévben, a marketingköltségek növekedése viszont rontja a marzsot csoportszinten. Az Equlior várakozásai szerint a Richter 98 milliárd forintos árbevételt érhet el a tavalyi 89,36 milliárd után. Az EBITDA 22,6, a nettó profit 14,7 milliárd lehet a tavalyi 22,8, illetve 14,8 milliárd után.

A Magyar Telekommal kapcsolatos kilátásokat az európai roamingdíjak júniusi megszűnése és a gázüzletág elhagyása befolyásolja. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint a befektetők az osztalékkal kapcsolatos kilátásokat figyelik majd. Illés László, a Random Capital elemzője szerint is ez az egyik kulcskérdés, akár 35-40 forintig is lehetne emelni a kifizetést. A Magyar Telekomnál az Equilor 142 milliárd forint árbevételt, 45,6 milliárd EBITDA-t és 12,8 milliárd profitot vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.