BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiugróan erős volt a május az ingatlanpiacon

Az első öt hónapban 61 830 tranzakciót becsült a DH, amely 4 százalékkal alatta marad a tavalyi év azonos időszakáénak.

A budapesti és a vidéki lakásárak között továbbra is jelentős a különbség: májusban a panellakásokat vidéken négyzetméterenként 165-194 forintért, Budapesten 308-345 ezer forintért vásárolták. A téglaépítésű lakásokért vidéken négyzetméterenként 249-294 ezer forintot, a fővárosban 421-683 ezer forintot adtak ki a vevők.

A családi házak árából országszerte 7-8 százalékot alkudtak le a vevők májusban, ezt megelőzően 3-4 százalékkal csökkentették az irányárat. A lakásoknál átlagosan 3 százalékot alkudtak le a vásárlók, a fővárosi panelek esetében 4 százalékot.

A fővárosban továbbra is a XIII. kerület a legnépszerűbb, de alig marad el tőle a XIV. kerület, amelyet a VII. követ, majd nem sokkal lemaradva a VI. kerület. Budán továbbra is a XI. kerület a favorit.

Budapesten a vásárlók 37 százaléka befektetési céllal vett lakást, átlagosan mintegy 30 millió forintért, és minden negyedik vevő első lakást vásárló volt, akik 21 millió körüli értékben vásároltak ingatlant. Vidéken minden negyedik tranzakció mögött állt befektető, akik átlagosan közel 14 millió forintért vásároltak. Budapesten a vevők ötöde, vidéken 27 százaléka a korábbinál nagyobb ingatlanba költözött.

Budapesten a lakáseladást a legtöbben (42 százalék) a nagyobb lakásba költözéssel indokolták, kisebb lakásba az eladók közel negyede menne. Vidéken a kisebb lakásba költözők voltak legtöbben (30 százalék), és az eladók közel ekkora hányada menne a korábbinál nagyobba.

Az árak jelentősen elmozdultak a Duna House közreműködésében zajlott tavaly májusi és idei tranzakciók alapján. Míg egy éve például Budán az adásvételek 17 százaléka zajlott a négyzetméterenként 300-350 ezer forintos sávban, addig idén e sáv aránya 3 százalékra csökkent, a négyzetméterenként 600 ezer forint fölötti tranzakcióké pedig 17 százalékról 30 százalékra nőtt. Pesten a négyzetméterenként 600 ezer forintnál drágább ingatlanok aránya 8-ról 14 százalékra emelkedett. Vidéken egy éve a tranzakciók 6 százaléka, idén 18 százalékuk esett a négyzetméterenként 300 ezer forint feletti kategóriába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.