BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Roszatom beszállna a lítium piacába is

A Roszatom több közös lítiumfeldolgozási lehetőséget vizsgál latin-amerikai országokkal” – jelentette be az atomkonszern képviselője.

A Roszatom orosz atomkonszern részt vett a frankfurti Li­thi­um Call Roadshow rendezvényen, ami azért érdekes – hívja fel a figyelmet az orosz RBK portál –, mert ez volt az első szakasza annak a folyamatnak, amelynek során Chile kormánya kiválasztja a programban részt vevő társaságokat. A Corfo és az InvestChile állami befektetési ügynökségek június végéig fogadják a pályázatokat a katódok, akkumulátor-alkatrészek és más lítiumtermékek gyártására kész cégektől. A kiválasztottak arra szereznek jogot, hogy 27 évig vásároljanak lítium-karbonátot az elektronikában egyre szélesebb körben használt fémet kínáló Rockwood Lithium Ltd. amerikai társaságtól.

„A Roszatom több közös lítiumfeldolgozási lehetőséget vizsgál latin-amerikai országokkal” – mondta az RBK-nak az atomkonszern képviselője. Cégét az akkumulátorgyártás mellett a nyersanyag, azaz a lítium-karbonát bányászata is érdekli. A Codelco chilei állami vállalat épp partnert keres két lítiumlelőhely kiaknázásához.

A világ lítiumkészleteinek bő fele, mintegy 7,5 millió tonna Chilében található, az ország tavalyi exportja közel 80 ezer tonna volt, írja az Atomenergiainfo. A fém iránti kereslet öt év alatt a mai 2-4-szeresére is bővülhet az okostelefonok és az elektromos autók gyártóinak növekvő igényei miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.