BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiánycikk lesz, de legalább időben érkezik az új iPhone

Van még bőven növekedési potenciál az Apple árfolyamában, amelynek lökést adhat az új generációs okostelefon, az ősszel debütáló iPhone 8.

A szokásos időben, szeptem­berben lesz az Apple új csúcstermékének, az iPhone 8-asnak a bemutatója, ami a készülékkel kapcsolatos kételyeket illetően jó hír – derül ki a JPMorgan friss jelentéséből. A képernyőbe integrált új ujjlenyomat-olvasó rendszer kidolgozása sínen van, úgyhogy az októberi, sőt decemberi startot illető aggodalmak elülhetnek. Igaz, innentől már azon lehet idegeskedni, hogy a bemutatót követően megrendelt okostelefonok meg is érkezzenek karácsonyra. A rossz hír az, hogy a kezdő készletek meglehetősen szerények lesznek, a várakozási idő pedig szokatlanul hosszúra nyúlhat – értesült az Apple ügyeit szorosan figyelemmel kísérő Rod Hall. A JPMorgan elemzője szerint a gyártással megcsúszik az Apple, s a tervezett kapacitást csak október végére vagy november elejére érik el. Hall számítása szerint a szeptemberre tervezett 9 millió darab helyett csupán mintegy kétmillió iPhone 8-as okostelefon készül el, s ebben a korábbiaknál világosabb, kontrasztosabb képet és élénkebb színvilágot nyújtó OLED-képernyő szállítása körüli kezdeti gondok is szerepet játszhatnak.

Forrás: AFP

Az iPhone 8 vagy másik munkanevén iPhone Pro gyártása a belezsúfolt technikai újdonságok miatt költségesebb lesz, ezért az ára áttöri az ezerdolláros lélektani szintet. Hall 1100 dolláros árra számít, s a fejlemények tükrében sem változtat az Apple célárában, amelyet 2018 decemberére 165 dollárra vár. A technológiai óriás részvényeivel jelenleg 150 dollár környékén kereskednek, azaz az elemző 10 százalékos növekedési potenciált lát az árfolyamban. Az Apple részvényei az idén eddig több mint 30 százalékkal drágultak. A Thomson Reuters felmérése szerint negyven elemzőből 15 ajánlja vételre és csupán egy eladásra az Apple részvényét. A júliussal záruló negyedévben 1,57 dolláros egy részvénye eső profitot remélnek, szemben az előző negyedév 2,1 dolláros teljesítményével. A friss hírekre egyébként a csütörtöki nyitás előtti kereskedésben 0,6 százalékos erősödéssel reagált a kurzus.

Az új korszak nyitányaként beharangozott iPhone 8-ast a hírek szerint kiterjesztettvalóság-funk­ciókkal, új kamera- és arcfelismerő rendszerrel vértezik fel, új fémváza és hajlított szélű üvegből készült képernyője lesz. Az Apple forgalmának és profitjának több mint 60 százalékát adó iPhone-okból a cég október végén záruló üzleti évének utolsó negyedévében 42,2 millió fogyhat a JPMorgan szerint, a korábban vártnál hétmillióval kevesebb. Jövőre azonban helyreáll a rend, és az új üzleti évben a kiszállítások a korábbi 262,9 millióról 270,2 millióra növekedhetnek. Ebben a mennyiségben természetesen benne vannak az iPhone 7- és 7 Plus-eladások is, hiszen ezek gyártása folytatódik. Olyannyira, hogy Hall szerint az Apple e két modellt is felfrissíti majd, s „valamikor” kijönnek a 7S- és a 7S Plus-változattal is, hiszen az utolsó centig ki kell használni a régebbi modellek fejlesztésébe fektetett pénzt és energiát. A tizedik születésnapra érkező 8-assal a modellváltási ciklus is meghosszabbodhat, akár két évre is, amit azzal magyaráz az elemző, hogy az okostelefonra optimalizált kiterjesztettvalóság-funkciók és egyéb extra szolgáltatások fejlesztéséhez időre van szükség.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.