BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna félti a napraforgóját

Egy év alatt nagyot esett a napraforgóolaj tonnánkénti ára Ukrajnában, a legtöbb termelő ugyanis Kínában értékesíti termékét.

Az egyik legnagyobb ukrán agrárholding ügyvezetője, Szerhij Feofilov elmondta, az elmúlt egy év alatt 780-ról 750 dollárra esett a napraforgóolaj tonnánkénti ára. Az UkrAgroConsalt első embere szerint ennek oka, hogy a legtöbb termelő eladja Kínába a nyers napraforgót. Ezért azt javasolja, hogy az ukrán termelők fogjanak össze, s már a készterméket értékesítsék, amivel feljebb tudnák tornázni az árakat.

Ukrajnában tavaly 3,3 millió tonna magból sajtoltak olajat, ez a betakarított napraforgónak a 22 százaléka, a többit nyersanyagként értékesítették. Egy év alatt az export mértéke 42,3 százalékkal emelkedett, s ezzel Ukrajna stabilan őrzi európai piacvezető helyét. Az olajtermelés is nőtt 41,4 százalékkal. Idén az export újabb 25 százalékos emelkedésében bíznak, a sajtolást pedig 22 százalékkal növelnék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.