BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanóban az IBM bevétele

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az IBM bevételei a második negyedévben a vállalat hagyományos informatikai szolgáltatásai iránti kereslet gyengesége miatt.

Az amerikai informatikai óriáscég 19,29 milliárd dollár bevétel mellett 2,33 milliárd dolláros nyereséget termelt április-júniusban. Éves összevetésben a bevétel 4,7 százalékkal, a profit pedig csaknem 7 százalékkal csökkent – ez derült ki a New York-i tőzsde keddi zárása után közölt vállalati gyorsjelentésből. A bevétel második negyedéves csökkenése az utóbbi öt negyedév legnagyobb arányú zsugorodását jelenti.

Elemzők 19,46 milliárd dolláros második negyedéves bevételre számítottak az előző negyedévi 18,15 milliárd dollár után.

A cég egyes tételektől megtisztított részvényenkénti negyedéves adózott eredménye 2,79 dollár volt, ami viszont meghaladta az elemzők 2,74 dolláros prognózisát.

Fejlesztőközpontot nyitott Budapesten az IBM – fotó: AFP

Az IBM bevételei már a 21. egymást követő negyedévben estek vissza, és a vártnál nagyobb mértékű második negyedéves csökkenés azt sejteti, hogy a reméltnél hosszabb ideig kell várni a fordulatra.

A hagyományos hardver és szoftver szolgáltatások stagnálása miatt az IBM már jó ideje a felhőalapú, analitikai, mesterséges intelligencia és biztonsági szolgáltatások felé fordult. Az utóbbiakból származó bevételek növekedése azonban az idei első negyedév után az április-júniusi időszakban sem tudta ellensúlyozni a vállalat hagyományos tevékenységéből befolyó bevételek csökkenését.

Szerdán délután 5 óra körül az IBM árfolyama közel 3,8 százalékos mínuszban, 148,24 dolláron állt a New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében a vártnál rosszabb gyorsjelentés következményeként.

Az IBM magyarországi cégcsoportja több ezer embert foglalkoztat üzleti tanácsadási, üzleti szolgáltatási, mérnöki, szoftver- és hardver szakértői, értékesítői, gyártási területeken.

Az 1936-ban Budapesten alapított IBM Magyarország technológiai támogatásra, kereskedelemre, üzleti tanácsadásra szakosodott.

Az IBM ISSC szolgáltatási központ hazai és külföldi megbízói üzleti folyamatait támogatja HR, beszerzési, számlakezelési és pénzügyi területen.

Az IBM ISC Hungária az informatikai erőforrás-kihelyezésben nyújt segítséget, és részben vagy egészben átveszi megbízói informatikai rendszereinek üzemeltetését.

Az IBM informatikai szolgáltatóbázisa, az IBM Data Storage Systems Information Technology részeként Székesfehérvárról kínál rendszerfelügyeletet, helpdesk szolgáltatásokat számos nyugat-európai és hazai ügyfélnek. Az IBM Data Storage Systems Information Technology jelentős termelőkapacitással is rendelkezik.

Váci üzemükben, az ország egyik legnagyobb exportőrénél, kizárólag Magyarországon készülnek az IBM adattároló-rendszerei.

Az IBM Capital Hungary Kft. finanszírozási megoldásokkal segíti az európai és hazai ügyfeleket a legújabb technológiai megoldások és szolgáltatások beszerzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.