BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább emelkedhetnek a hazai lakásárak

Magyarországon érhető el a legmagasabb hozam az ingatlanbefektetések után, mégpedig 6,42 százalékos.

Magyarországon már eddig is jelentősen nőttek a lakásárak a szomszédos országokhoz képest, és némi további drágulás is várható annak alapján, hogy a fejlett nyugat-európai országokban és Csehországban is drasztikus áremelkedés tapasztalható. A megállapítás a Duna House elemzéséből származik, amely azt is kimutatta, hogy térségünkön belül – a vizsgálatba bevont országok közül – Magyarországon érhető el a legmagasabb hozam az ingatlanbefektetések után, mégpedig 6,42 százalékos. Nem vagyunk rosszak európai összevetésben sem: az élen Moldova áll 10 százalékkal, majd Ukrajna (9,09 százalék), Montenegró (7,53 százalék) és Írország (7,18 százalék) áll, és utána már mi következünk.

A Duna House az elmúlt kilenc év lakásárindexének vizsgálatából vont le következtetéseket. Mint megállapította, a régióban legkevésbé Csehországban esett a mutató értéke, így ott volt a leginkább kiegyenlített is. A legalacsonyabb értéket Szlovéniában mutatta, ahol jelenleg is csak 83 ponton áll, vagyis még a válság előtti szintet sem éri el – mellesleg Horvátországban sem.

eladó ház, eladó lakás
Forrás: MW

Szlovákia indexe félúton helyezkedik el a magas csehországi és magyarországi, valamint az alacsony szlovéniai és horvátországi között.

Németország 130-as indexének érdekessége, hogy annak értéke 2008 után nemhogy csökkent, de – némi ingadozással – még erősödött is. Az Egyesült Királyság 2017. első negyedévi értékét a csehek már túlszárnyalták, Magyarország pedig egyre közelebb kerül hozzá.

A Duna House nem vonta be vizsgálatába az új építésű lakásokat, mert azok túlzottan befolyásolják az eredményeket. Moldovában a kis és közepes lakások várható áremelkedése akár 11-12 százalék is lehet. Montenegró javarészt a budvai, tengerparti ingatlanoknak köszönheti előkelő szereplését. A lista másik felén álló Németország folyamatosan drágul, így ott egyre kisebb az elérhető hozam. Az ország déli részén fekvő városok – mint München vagy Frankfurt – még a fővárosnál is költségesebbeknek bizonyulnak. Hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.