BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A béke vendégcsalogató szigetei

Imádják Horvátországot és Spanyolországot a magyar turisták, de egyre többen térnek vissza Törökországba és Egyiptomba is. Párizs és Ankara is levegőhöz jutott a korábbi terrortámadások után: már a számokban is jól látszik, újra felvette a fordulatszámot a két város turizmusa. Párizsba például az év első hat hónapjában több mint 16 millió turista látogatott el, ez 10 százalékos növekedés az előző év időszakához képest. Törökország turizmusa 13 év óta nem látott lendületet vett: a török statisztikai hivatal szerint júliusban 5 millióan választották az országot, 46 százalékkal felülmúlva a tavaly júliusi számokat. Utóbbi magára találásának oka valószínűleg az, hogy az elmúlt nyolc hónapban nem történt jelentősebb terrortámadás az országban, de a charterjáratok Egyiptom és Tunézia motorját is berúgták.

Forrás: MW

A biztonság ugyanis első számú prioritásként jelent meg az utazásszervezésben – a World Economic Forum (WEF) 2015-ös riportja a terrorizmus valószínűsége, a rendőrségi szolgáltatásokban való megbízhatóság és a hajléktalansági ráta alapján rangsorolta az országokat.

A WEF szerint a legbiztonságosabb állam Finnország, ahol nem jelent közvetlen veszélyt a terrorizmus, de pontosan ezért Katar is felkerült a dobogó második fokára: a konzuli szolgálat szerint az európai átlagot is meghaladja az ország közbiztonsága – a külföldi utazókat például elenyésző számban érik atrocitások. A lista harmadik helyére az Egyesült Arab Emírségeket állították, ahol nagyon kevés bűncselekményt regisztráltak. Negyedik helyen Izland áll, ahol távolról sem ismerik a terrorizmus fogalmát, ezt követi Ausztria és Luxemburg, majd Új-Zéland és Szingapúr.

Hasonló sorrendet közölt a Globális Béke Index 2017-es összegzése is. A lista tetején Izland áll, Új-Zéland a másodikon és Portugália a harmadikon. Magyarországot a vizsgált 163 ország közül biztonságos országnak sorolták be: Norvégia mögött, de Németországot megelőzve kerültünk a 15. helyre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium körülbelül öt tucat országtól és térségtől „óvja” a magyar utazókat: többek között Afganisztántól, Etiópiától, Szíriától, Venezuelától és Észak-Koreától. Fokozott biztonsági kockázatokat rejtenek Brazília, Bolívia, Macedónia és Thaiföld legdélebbi tartományai is.

Mégsem a legbiztonságosabb úti célok a legnépszerűbbek a magyarok körében: egyre többen választják Franciaországot, Spanyolországot és Németországot, míg sok magyar mond le egy amerikai vagy egy angol körútról. Budapest viszont változatlanul trendi – a Központi Statisztikai Hivatal szerint 13,3 millió külföldi érkezett hazánkba, és a jövőben további növekedés várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.