BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágábban füstölhetnek a franciák

A következő három év során hat alkalommal emelik a cigaretta fogyasztói árát Franciaországban, hogy 2020 végére egy doboz már tíz euróba kerüljön – jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter szerdán.

Az idei év végén átlagosan 35 centtel, 2018 márciusában 1 euróval, 2019 áprilisában és novemberében 50-40 centtel, míg 2020-ban pedig áprilisban 50 centtel, majd novemberben további 40 centtel emelik az árat. Franciaországban a legolcsóbb cigarettáért dobozonként 6,30 eurót kell fizetni jelenleg. A Marlboro, amelyből a legtöbb fogy és egyben az egyik legdrágább márka, 7 euróba kerül.

Forrás: AFP

A dohánytermékeket már most is súlyos adók terhelik, az államnak évente mintegy 14 milliárd euró bevétele van belőle.

Franciaországban 16 millió ember, a 15-85 éves korosztály egyharmada dohányzik, még ha csak alkalmanként is. A férfiak körében 36 százalék, a nők esetében 28 százalék cigarettázik.

A cigaretta átlagárának 10 euróra való emelése Emmanuel Macron francia államfő egyik választási ígérete volt.

„Az időben elhúzott emelések lehetővé teszik, hogy a fogyasztók felkészüljenek a változásra, megtalálják a módját a dohányzásról való leszokásnak. Ez egy menetrend, amely mindenkinek lehetővé teszi, hogy beleélje magát a leszokás gondolatába” – vélte a miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.