BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a várttól a lengyel PKN nyeresége

A vártnál kisebb mértékben, 8 százalékkal 1,69 milliárd zlotyira (nagyjából 123 milliárd forint) nőtt a PKN Orlen nyeresége a harmadik negyedévben 2016 hasonló időszakához képest – derült ki a lengyel olajcég gyorsjelentéséből.

Az elemzők 2 milliárd zlotys nyereségre számítottak. Az EBITDA 27 százalékkal 2,94 milliárd, a bevétel pedig 17 százalékkal 24,73 milliárd zlotyra hízott. Bevételben is magasabb, 25,36 milliárd zlotys adatot reméltek a piacon. Az idei második negyedév után volt a cég történetében a második legjobb három hónapos időszak.

A PKN Orlen árfolyama idén 43,7 százalékkal emelkedett
Forrás: AFP

A varsói tőzsdén tegnap délután 2,7 százalékos mínuszban, 122,58 zlotyn járt a társaság részvényeinek árfolyama a várttól elmaradó számok miatt. A PKN Orlen árfolyama idén így is 43,7 százalékos pluszban áll. A lengyel versenytárs Lotos ennél többet, 63,4 százalékot, az osztrák OMV pedig 51,5 százalékot szedett magára idén. A magyar Mol 23,6 százalékos plusszal elmarad az előzőktől.

A PKN Orlen átlagos célára a Reuters adatbázisa szerint 100,54 lengyel zloty, ami 17,7 százalékkal alacsonyabb a tegnap délutáninál, az ajánlás: tartás. A papír megítélése javult az elmúlt hónapokban, júliustól szeptemberig eladást mutatott az elemzői átlag. A gyorsjelentés nem mozgatta meg az elemzőket, délutánig egyikük sem vizsgálta felül ajánlását. A legalacsonyabb célár 76,2 zloty az Ipopema Securitiestől, a legmagasabb célár 141 zloty, ami az Erste Banktól Pletser Tamásé.

Mind finomítói, mind petrolkémiai területen jók a PKN Orlen kilátásai. A 141 zlotys célárat erre alapozom, szerintem jövőre is megismételheti a cég az idei teljesítményét, éves szinten 11 milliárd zlotys EBITDA-ra számítok

– mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A szakértő szerint segítheti a cég eredményeit, hogy három olyan törvényt is elfogadtak Lengyelországban, amely visszaszorítja az üzemanyag szürkeimportját, korábban Fehéroroszországból és Oroszországból vittek be üzemanyagot, illetve áfacsalási ügyek kapcsán megszűnő cégek vettek részt az ilyen ügyletekben.

Jól jellemzi a javulást, hogy volt olyan hónap, amikor éves alapon a gazdaság növekedési ütemével megegyező mértékben, 4-5 százalékos ütem helyett 20 százalékkal bővültek a gázolajeladások

– tette hozzá Pletser Tamás a Világgazdaságnak.

Az elemző elmondta, hogy a 2017-es második negyedévben egy a cseh leányvállalatnál, az Unipetrolnál történt tűzeset miatti 400 millió zlotys biztosítói kifizetést nem egyszeri tételnek, hanem organikus bevételnek könyveltek el. Ezt a hatást figyelembe véve a bevételek nem 17, hanem 20 százalékkal nőttek.

https://www.vg.hu/vallalatok/moodys-ebben-jobb-mol-lengyel-rivalisanal-644587/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.