BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Időnyerő projektek az ingatlanpiacon

Egyre meghatározóbb trend a budapesti ingatlanpiacon a költséghatékony és időtakarékos újrahasznosítás. A fejlesztések keretében például munkásszállóból modern lakóház, lepukkant bérházból pedig magánkollégium épül.

Feleannyi idő alatt készül el, de olcsóbb lesz és mégis vadonatújnak tűnhet majd az angyalföldi Hajdú utcában az eredetileg munkásszállónak épült panelház, amelynek csak a szerkezetét tartják meg az átépítés során. Az épület megmaradó külső falai és a lakásokat határoló belső falszakaszai mögé amerikai konyhás, garzon- és kétszobás lakásokat álmodott a tervező. A nyolcemeletes házban kialakított nyolcvanhat, egyenként 20–42 négyzetméteres lakást átlagosan 467 ezer forinttól induló négyzetméteráron kezdték nemrég értékesíteni. A főváros legnépszerűbb részén, a XIII. kerületben 10–18 millió forint között még régi lakásokat sem nagyon lehet találni.

Az itteni otthonok vásárlóinak ugyan kell némi kompromisszumot kötniük: a lakásokhoz nem épül erkély, és a panelváz is megmarad, viszont a vevők gyorsan, már jövő nyáron költözhetnek, a Vasas-pálya közelsége miatt pedig bőségesen találnak a környéken parkolóhelyet. Sándor Anita, a beruházó Indotek Group projekt menedzsere elmondta: mivel a szerkezet már áll, és hibátlan állapotban van, nagymértékben a budapesti újlakás-piaci árak alá tudtak menni. A beruházócég korábban már több társasházi fejlesztést sikeresen megvalósított, mint az Ilka Udvar, a Nánási kert, illetve a President Terasz projektek, illetve belvárosi, elsősorban tetőtér-beépítésekkel volt jelen a lakáspiacon.A most debütáló munkásszálló-átalakítási projekthez hasonlóan friss és újrahasznosításon alapuló fejlesztési terv a Fogaskert néven piacra dobott loft stílusú házé.

A fogaskerekűhöz közeli, kivételes adottságú, panorámás telken lévő irodaházból alakítják majd ki, háromemeletes, vasbeton pillérvázas, szinteltolásos épületből. A Suny­side Real Estate Investments Kft. ügyvezetője, Motty Segal a Világgazdaság érdeklődésére elmondta: az önerőből megvalósuló fejlesztés költségét a saját csapattal tudják mérsékelni, az épületbe tervezett huszonhárom budai körpanorámás lakás mérete 77–352 négyzetméter között lesz, kettőhöz 300 négyzetméteres terasz, a többihez kisebb tartozik majd. Ennek megfelelően az árak sem átlagosak, egymillió forint felett indulnak.

A Sunyside több rendhagyó ingatlanfejlesztésen dolgozik: a Rottenbiller utcában egy régi épületből alakítanak ki diákapartmanokat, lényegében egy magánkollégiumot. A lakások vonzáskörzetében több egyetem is van, ezért a jól kiadható garzonok vevői 9 százalékos hozamot érhetnek el – ezt becsüli a beruházócég. A 17,9 millió forintos indulóáron kínált ingatlanokat attraktív látványterveken mutatják be, az InBudapest épület kivitelezése előtt a lakások 90 százaléka már elkelt. Ugyancsak tervezés alatt áll a cégcsoport Üllői út 25. alatti épületének dizájnirodaházzá történő újratervezése, ami a többihez hasonlóan költséghatékony beruházás lesz, hiszen a IX. kerületi, századfordulós épület hibátlan elemeit és szerkezetét megtartják. Így a műszaki és energetikai felújítás után egy felső kategóriás irodaház lép piacra a Kálvin tér közelében.

Elhasználódott, jobb sorsra érdemes, jó helyen lévő vagy jó állapotú, gazdaságosan átalakítható épületek újrahasznosítása nem új gondolat a folyamatosan dráguló budapesti lakáspiacon. A sok száz új lakást kivitelező Metrodom csoport egyik rendhagyó projektje volt a III. kerületben korábban szállodaként üzemelő panelház átalakítása garzonházzá. Mivel a Metrodom Young sikeres projekt volt, elképzelhető a továbbiakban is egy-egy hasonló beruházás a legnagyobb budapesti lakásépítők között jegyzett cégcsoporttól – tudtuk meg. A modern lakónegyedek között üde színfolt egy megmentett régi épület, mint például a Magnolia Házként újjászülető elegáns XIII. kerületi ingatlan, amit az Eternity Investments jegyez az Árpád hídhoz közeli Kartács utcában. A fejlesztés hívószavai a loft stílusú lakások kialakítását is lehetővé tevő nagy belmagasság és a változatos lakásméret, valamint a beláthatóan rövid kivitelezési idő, amely ma egyre nagyobb érték a projekteket megtizedelő munkaerőhiány időszakában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.